Forbes: Pasjača je najljepša skrivena plaža u Europi

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Plaža Pasjača, smještena južno od naselja Popovići u Konavlima, tridesetak kilometara južno od Dubrovnika, najljepša je skrivena plaža u Europi prema Forbesu. Ugledni američki časopis objavio je da je Pasjača prema istraživanju organizacije European Best Destinations (EBD) proglašena najljepšom skrivenom plažom u Europi u 2024. godini.

EBD je istraživao plaže od Grčke i Hrvatske do Španjolske i Portugala koje lokalci čuvaju kao tajnu. "Njima nije uvijek lako prići, ali nude tišinu, privatnost, čistu ljepotu i kristalno more", kažu iz EBD-a.

"Pravo čudo"

Na njihovoj listi navedeno je 15 plaža koje odgovaraju tim kriterijima - šest iz Grčke, četiri iz Španjolske, tri iz Portugala i jedna iz Hrvatske. 

"Malena, skrivena plaža Pasjača na jugu Hrvatske na samom je vrhu EBD-ovog popisa najboljih skrivenih plaža u Europi. Smještena je u podzemlju litice, 30 kilometara od Dubrovnika, a EBD je opisuje kao 'pravo čudo'", piše Forbes o Pasjači.

"Godine 1955. nastao je tunel do mora. Preostalo kamenje iskorišteno je za izgradnju cesta ili je ostavljeno pored obale. Nekoliko godina kasnije valovi su to kamenje preoblikovali u šljunak, a potom i u pijesak. Nastala je Pasjača. Pasjača je također proglašena najekskluzivnijom destinacijom u Europi, kao i najljepšim zaljevom u Europi", dodaju. 

Pasjača samo niže pohvale stranih portala

Vogue je ove godine naveo 11 najboljih plaža u Europi, za koje kažu da nikad neće razočarati. I na njihovom popisu bila je Pasjača. 

"Na kratkoj udaljenosti od Dubrovnika nalazi se ova intimna plaža u južnoj Dalmaciji. Sama plaža je zadivljujuća zbog plavo-zelene vode i zapanjujućih litica, ali uska staza i niz stepenica uklesanih u stijenu čine ju još nezaboravnijom. Obližnje selo Popovići također vrijedi posjetiti zbog tradicionalne arhitekture i maslinika", napisao je Vogue.

Pasjaču već godinama svrstavaju među najljepše na svijetu. Prošle godine portal The World's 50 Best Beaches objavio je 50 najljepših plaža na svijetu, a na 39. mjestu našla se Pasjača. 2020. godine ova je plaža proglašena najboljom europskom plažom na portalu European Best Destinations.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.