Fotka manče postala hit na Fejsu, kad ste vi zadnji put vidjeli ovu novčanicu?

Foto: Facebook

FOTOGRAFIJA zaboravljene zelene novčanice od pet kuna s portretima Frana Krste Frankopana i Petra Zrinskog potaknula je val nostalgije na Facebooku, ali i pokrenula raspravu o njezinoj valjanosti.

"Ostavili turisti manču", piše uz fotografiju koja je na Dnevnoj dozi prosječnog Dalmatinca u samo sat vremena dobila više od 2,5 tisuće lajkova, ali i izazvala brojne različite reakcije.

"A je li ih lipo vidit, nostalgija", "u to vrime je kava bila 6 kn", "ovu papirnatu novčanicu od 5 kn nisam vidio 100 godina", neki su od komentara. "To im je ostalo od zadnjeg boravka", šalili su se neki.

Drugi su raspravljali je li uopće ta novčanica važeća. Iako je mnogi nisu godinama vidjeli u svojim novčanicima te je postala poželjan predmet numizmatičara, izdanje novčanice iz 2001. godine i dalje je zakonsko sredstvo plaćanja u Republici Hrvatskoj.

Naime, novčanica od 5 kuna iz 1993. godine prestala je biti zakonsko sredstvo plaćanja 1. travnja 2007. Navedena novčanica zamijenjena je novom izdanjem 7. ožujka 2001. godine, stoji na stranicama HNB-a, gdje se dodaje i kako će Hrvatska narodna banka zamjenjivati nevažeće novčanice kuna bez naknade i vremenskog ograničenja, no samo u Zagrebu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.