Gdje si ti bio ´68. kad je snimljen prvi rap?

Foto: Press

JESTE li se ikad zapitali koja je prva ikad snimljena rock pjesma? Vjerojatno jeste, ali bili ste prelijeni to proguglati pa smo mi to učinili umjesto vas.

Naravno, prilično je nezahvalno pisati o konkretnoj pjesmi koja je "službeno zakotrljala" određeni žanr jer takva pjesma vrlo rijetko postoji, a čak i ako postoji, radi se o velikom broju stilski srodnih uzora i trendova koji su direktno ili indirektno utjecali na nastanak određene pjesme.

Na to možete dodati i razilaženja u stavovima koji se mogu uvelike razlikovati od izvora do izvora ili države do države. Primjerice, mnogi će prvu punk pjesmu prepoznati puno prije "Blitzkrieg Bop", ali u obzir morate uzeti odjek jer Death su taj zvuk imali puno prije Ramonesa, ali bili su potpuni anonimusi.

Stoga, doživite ovaj tekst samo kao poticaj da sami istražite povijest omiljenih glazbenih žanrova i podžanrova.

Heavy Metal

Iako, poput bilo kojeg drugog podžanra rocka, i heavy metal svoje korijene vuče iz Memphisa gdje su blues legende poput Willieja Johnsona i Pata Harea uspjele stvoriti taj prljav i žestok zvuk, a kad pričaju o počecima metala, suvremeni kritičari uglavnom dvoje između dva velika benda - Led Zeppelin i Black Sabbath.

Ameri naginju Zeppelinima, Britanci Sabbathu, a neki čak spominju i grupe kao što su Iron Butterfly, Steppenwolf i Blue Cheer.

No, većina ipak bira Black Sabbath, što zbog specifičnog i teškog zvuka Tonyja Iommija, što zbog pecifične estetike i tekstova (posebno u "N.I.B.") koji su utjecali na mnoge kasnije bendove.

Hip-Hop

Sam izraz "hip-hop" često se pripisuje Keithu Cowboyu iz grupe Grandmaster Flash & the Furious Five iako su ga mnogi koristili i ranije, u vrijeme kada se smjer još nazivao "disco rap".

U svakom slučaju, glazba koja je nastala još sedamdesetih na njujorškim kvartovskim tulumima, a koju su predstavili ljudi poput DJ Kool Herca (kojeg se smatra rodonačelnikom ovog glazbenog smjera), tek je krajem sedamdesetih popularizirana zahvaljujući pjesmu "Rapper's Delight" grupe The Sugarhill Gang.

Naravno, kada bismo sitničarili, korijene ovog tipa glazbenog izražavanja možete pronaći na albumima spoken word autora šezdesetih kao što su The Last Poets ili Gil Scott-Heron, a ako poslušate Pigmeat Markhama i "Here Comes The Judge" iz 1968., bit će vam jasno da se krajem sedamdesetih nije dogodilo nešto što u nekom obliku nije postojalo i ranije.

No, unatoč svemu, "Rapper's Delight" prvi je komercijalni hit sa svim elementima hip-hopa (od MC-inga do sempliranja pjesme "Good Times" grupe Chic) nakon kojeg je započelo polagano osvajanje mainstreama koje se održalo do danas.

Punk

Garage rock bendovi šezdesetih udarili su temelje punku i utjecali na čitav niz bendova koji su se pojavili nakon i stvorili prve obrise onog što se nedugo zatim nazivalo punk rockom.

The Kingsman i njihova obrada pjesme "Louie, Louie" iz 1963., zatim Kinksi i "You Really Got Me" ili "All Day nad All of the Night", pa zatim The Who, Iggy Pop i Stoogesi, MC5 i "Kick out the Jams" ili glam New York Dollsa, svi su oni na ovaj ili onaj način utjecali na ono što je uslijedilo, a nije teško naići i na mišljenja onih koji tvrde da se upravo u opusu spomenutih nalazi i prva punk pjesma.

Ono s čim će se mnogi složiti jest da je "Ramones" (1976.) istoimene grupe vjerojatno najutjecajniji punk album svih vremena i upravo su Ramonesi poslužili kao inspiracija ili se barem pojavili prije svih onih bendova koje danas smatramo ključnima (The Clash, Sex Pistols, Buzzcocks itd.)

Oni upoznati s radom grupe Death, rado će spomenuti i njihov album "...For the Whole World to See" koji je nastao tri godine ranije i o kojem je 2012. snimljen dokumentarac "A Band Called Death".


Rock and roll

Budući da je sama tema Rock and rolla (ili bilo kojeg drugog žanra, ali posebno rocka) toliko opširna da je svoditi je na nekoliko odlomaka u najmanju ruku smiješno, pozabavit ćemo se samo jednim dijelom.

Naime, postoji velika debata oko toga koja se pjesma smatra "prvom rock and roll" pjesmom. U užem se izboru nalazi "Rock Awhile" Goreeja Cartera (1949.), "Rock the Joint" Jimmyja Prestona (1949.) i "Rocket 88" grupe Kings Of Rhythm Ikea Turnera (1951.).

Drugi pak tvrde da je jedini logičan izbor "Rock Around the Clock" (Bill Haley and The Comets) koja je izdana 1955. i prva je rock pjesma koja je završila na vrhu Billboardove ljestvice čime je otvorila vrata novom valu u popularnoj glazbi.

A tu su i oni koji su uvjereni da je prva pjesma ipak Elvisova "That's All Right (Mama)" iz 1954., no, u isto vrijeme na vrhu Billboardove ljestvice bila je "Shake, Rattle & Roll" Big Joea Turnera.

House

Mnoge disco pjesme producirane su uz pomoć sintesajzera i ritam mašina, a neke od njih bile su u potpunosti elektronske (primjerice, produkcija Giorgia Morodera na "I Feel Love" Donne Summer), no, sve do pojave Frankieja Knucklesa, Rona Hardyja i njihovog specifičnog poigravanja s ranim discom, nismo mogli govoriti o houseu.

Ipak, pjesma koja se smatra prvom pjesmom koja ima sve prepoznatljive elemente koji su kasnije postali karakteristični za žanr je "On and On" koju je 1984. producirao čikaški DJ Jesse Saunders. Mnogi upravo "On and On" nazivaju "prvom house pjesmom" iako neki navode i "Music is the Key" J.M. Silka.

Sam naziv "house" potiče od poznatog čikaškog kluba The Warehouse u kojem je "kum housea" Dj Frankie Knuckles bio resident. Postoji i nekoliko drugih teorija, ali sam naziv je zapravo manje bitan.

Grunge

Izraz "grunge" prvi puta je spomenuo novinar NME-ja u članku koji se bavio mainstream rockom, ali smatra se da vokal Green Rivera Mark Arm prvi koji je izraz koristio opisujući specifičan zvuk koji je postao karakterističan za bendove iz Seattlea, a kasnije i kompletne devedesete.

"Naravno da nisam izumio grunge. Izraz su prije mene koristili Australci još tijekom osamdesetih kako bi opisali bendove poput King Snake Roosta, The Scientistsa, Salamander Jima i Beasts of Bourbon", rekao je Arm u jednom intervjuu, ali i dalje

Iako većina bendova koje se danas smatra ključnim za žanr (Soundgraden, Nirvana, Pearl Jam) nije voljela da ih se svrstava u ovu kategoriju (smatrali su se rock ili punk bendovima), radi se o grupama koje je izrodila punk scena izoliranog Seattlea, a među većim uzorima svakako su The U-Men, Fastbacks, Melvins i Green River iz kojeg su nastali Mudhoney i Pearl Jam.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.