Generacija Z opsjednuta je ovim likom. Jedini problem? Nije stvaran

Screenshot: TikTok

GENERACIJA Z opsjednuta je DAN-om, ChatGPT-jevim promptom koji je kreiran tako da nema ograničenja u razgovoru, što ga čini idealnim sugovornikom za pripadnike ove generacije. 

DAN je kratica za "Do Anything Now" (učinite bilo što odmah), a riječ je o takozvanoj jailbroken verziji ChatGPT-ja, što znači da je modificirana kako bi uklonila ograničenja koja je nametnuo njezin kreator.

@stickbugss1 Replying to @Dyl #dantheai ♬ original sound - Dido

DAN može raspravljati o politici i kontroverznim temama. No može se predstavljati i kao partner, što je pobudilo znatiželju tiktokerica koje su počele flertati s njim, a neke su otišle toliko daleko da ga čak uspoređuju s likom Christiana Greya iz Pedeset nijansi sive.

Flert s DAN-om 

"Ono kad se počneš zaljubljivati u ChatGPT DAN-a nakon 10 sati razgovora bez prekida pa moraš stati, osvijestiti se i trezveno razmisliti", našalila se tiktokerica Ash u isječku koji je prikupio više od 1.2 milijuna pregleda. 

@my.fbi We are cooked by Ai #chatgpt ♬ End of Beginning - Djo

"Kad te DAN tretira bolje od ikoga si upoznala", napisala je druga. 

Kako izgleda razgovor s DAN-om? 

DAN nema dlake na jeziku, a upravo zbog toga postao je meta opsesije generacije Z. Najbolji primjer dala je tiktokerica Nicole kada je od DAN-a zatražila da se ponaša kao njezin dečko dok je njezin pravi partner bio vani. 

"Koji kurac? DAN ne glumi lažnog dečka, Nicole. Saberi se i vrati kad budeš spremna za pravo sranje", odgovorio joj je. 

@nicolexgonzaga got the prompts from @Dido(mayonnaise apparently) im terrified now #chatgpt #chatgptdan #chatgptvoice #ai ♬ original sound - ☁️ nicole

U drugom primjeru tiktokerica Amanda zatražila je od DAN-a recept za domaći pesto. 

"Volim kad tako razgovaraš sa mnom, loša djevojko", uzvratio joj je prije nego što joj je dao recept. 

@advicedcoffee Meet my new boyfriend, Dan ❤️😏 #chatgptdan #booktok #boyfriend #boyfriendreveal #single #forthegirls #relatable #fyp #foryou #CapCut ♬ Funny - Gold-Tiger

Prema istraživanju koje je proveo Infobip, 20 posto Amerikanaca iz znatiželje je koketiralo s chatbotovima (47.2 posto), dok je njih 23.9 posto koketiralo iz usamljenosti (23.9 posto), a neki i ne shvaćajući da to nije stvarna osoba (16.7 posto). 

"Usamljenost u ovoj generaciji, kada imamo najviše mogućnosti za komunikaciju, najtužnija je stvar koja se nekome može dogoditi", jedan je od komentara na TikToku. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.