Glasanje s 18: Jesu li mladi spremni preuzeti tu odgovornost?

Foto: Shutterstock

S pravom glasa koje se stječe s navršenih 18 godina, postavlja se pitanje – jesu li mladi dovoljno zreli i informirani da bi njihov glas bio relevantan u političkim procesima? U vrijeme kada se politički pejzaž mijenja brže nego ikad, uloga i utjecaj mladih birača postaju sve važniji.

S jedne strane, kritičari tvrde da osobe u dobi od 18 godina još uvijek nemaju dovoljno životnog iskustva niti znanja o složenosti političkih i ekonomskih sustava da bi mogli donositi informirane odluke na izborima. Naglašavaju da mnogi mladi u toj dobi još uvijek nisu u potpunosti angažirani u društvene i političke procese te da bi njihov izbor mogao biti temeljen na površnim informacijama ili popularnosti pojedinaca umjesto na suštinskim političkim stajalištima i programima.

To su svježe perspektive

S druge strane, zagovornici prava glasa od 18. godine ističu važnost uključivanja mladih u demokratske procese. Argumentiraju da mladi već nose odgovornosti odraslih – mogu raditi, plaćati porez, služiti vojsku, pa čak i biti suđeni kao odrasli u pravnom sustavu. Stoga, kažu, imaju pravo i na glas koji će utjecati na njihovu budućnost. Također, ističu da mladi danas imaju pristup informacijama više nego ikad prije te da su sposobni informirano sudjelovati u političkom životu.

Uključivanje mladih u politiku može donijeti svježe perspektive i ideje te potaknuti razvoj politika koje bolje odražavaju interese i potrebe mlađih generacija. Mladi birači često su progresivniji i skloniji zagovaranju promjena u područjima kao što su klimatske promjene, obrazovanje i ljudska prava, što može biti ključno za rješavanje nekih od najvećih izazova s kojima se suvremeno društvo suočava.

Na kraju, pitanje nije samo o zrelosti mladih za glasanje, već i o demokratskom sustavu koji prepoznaje važnost svakog glasa, neovisno o dobi. Obrazovanje o građanskom odgoju, povećanje političke angažiranosti i poticanje mladih da se informiraju i aktivno sudjeluju u političkom životu ključni su koraci prema jačanju demokracije.

Dok se rasprava nastavlja, jedno je sigurno: glas mladih nije samo pravo, već i prilika za društvo da raste i razvija se uključujući sve svoje članove u oblikovanje zajedničke budućnosti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.