Glumica iznenađujuće nominirana za Oscara mogla bi biti diskvalificirana

Screenshot: Youtube

IZNENAĐUJUĆA nominacija za Oscara koju je osvojila britanska glumica Andrea Riseborough potaknula je raspravu u Hollywoodu. Je li kampanja koja se u javnosti zalagala za nju prekršila neka pravila?

Mnogi gledatelji dodjele nagrada bili su zapanjeni kada je Riseborough prošlog tjedna nominirana za najbolju glumicu za svoju izvedbu u To Leslie. Ne zato što je nezaslužena, već zbog toga koliko je nominacija bila neočekivana za nekoga tko dolazi iz filma za koji mnogi nisu ni čuli, piše BBC.

Slavni glumci i glumice, uključujući Gwyneth Paltrow, Edwarda Nortona i Courteney Cox bili su među onima koji su pokušali pridobiti podršku za Riseborough u zadnjim danima glasovanja za nominacije. Glumica rođena u Newcastleu glumi majku alkoholičarku koja rasipa svoj dobitak na lutriji u kritički hvaljenom, ali malo poznatom filmu.

Unatoč tome što su holivudski napori zvijezda na kraju bili uspješni, postavljaju se pitanja o tome kako je Riseborough nominirana i jesu li neki od onih koji su vodili kampanju za nju prekršili neka pravila. 

Akademija želi potvrditi da "nijedna smjernica nije prekršena"

Upravni odbor Akademije je naznačio da će to pitanje biti dio dnevnog reda na njihovom sljedećem sastanku 31. siječnja, nakon što je tijelo za dodjelu nagrada navodno bilo preplavljeno pozivima i e-mailovima u vezi s nominacijom glumice.

U priopćenju od petka, Akademija je rekla da je njihov cilj osigurati da se natjecanje za dodjelu nagrada "provede na pošten i etičan način". Tijelo je priopćilo da želi potvrditi da "nijedna smjernica nije prekršena" i ispitati "jesu li možda potrebne promjene smjernica u novoj eri društvenih medija i digitalne komunikacije".

 

Pitanje jesu li neki od onih koji zagovaraju Riseborough prekršili pravila Akademije svodi se na nekoliko konkretnih postova koji ne samo da su je podržavali već su spominjali i njezine konkurente - nešto što je strogo zabranjeno.

U službenim pravilima Akademije stoji da se neće tolerirati svi oblici javne komunikacije bilo koga tko je izravno povezan s filmom koji može biti nominiran, a koji "pokušavaju baciti negativno ili pogrdno svjetlo na natjecateljski film ili ostvarenje".

"Posebno, izričito je zabranjena svaka taktika koja izdvaja "konkurenciju" imenom i kažnjiva jednogodišnjom suspenzijom članstva za one koji prvi put prekrše", dodaju iz Akademije.

Riseborough može biti diskvalificirana iz utrke za najbolju glumicu

Jedna, u međuvremenu obrisana, objava na Instagramu posebno je stavljena u središte pozornosti, a objavila ju je službena stranica filma To Leslie.

"Koliko god sam se divio radu Cate Blanchett u Táru, moju najdražu žensku izvedbu ove godine izvela je kameleonska Andrea Riseborough", citirali su Richarda Roepera iz Chicago Sun-Timesa. Iako kritičar nije pogriješio jer je izrazio svoje mišljenje, moguće je da su iz produkcije To Leslie pogriješili jer su odabrali citat koji je usporedio Riseborough s Blanchett.

Slično tome, glumica Frances Fisher, koja se pojavila u Titanicu i Gone In 60 Seconds, bila je jedna od onih koje su imenovale svoje kolegice nominirane za najbolju glumicu poput Blanchett i Michelle Yeoh dok su objavljivale svoju podršku Riseborough.

Ova očita kršenja pravila mogla su biti nedužna, a malo je vjerojatno da su svi članovi Akademije i filmski PR timovi svjesni svakog pojedinog pravila kampanje za dodjelu Oscara. Bez obzira na to, malo je vjerojatno, iako nije nemoguće, da će Riseborough biti diskvalificirana iz utrke za najbolju glumicu. Nominacije za Oscara bile su poništene i prije, iako nikad u kategoriji glume.