Haker otkrio kako da korak po korak obrišete 99% svojih podataka s interneta

Foto: 123rf/Twitter

POSLJEDNJIH se godina puno govori o zaštiti privatnosti na internetu, a ako ste zbog toga poželjeli potpuno nestati s interneta, niste jedini. 

Jedan je programer koji se predstavio samo imenom Liam odlučio pomoći ljudima i na svom Twitteru korak po korak otkrio kako da obrišete 99,9 posto svojih podataka s interneta. 

Otkrio je i da se on sam bavio hakiranjem i upadao u sisteme od svoje 11. godine. 

Pronađite sve mailove koje ste ikad koristili

Prođite kroz sve mailove za koje se možete sjetiti da ste ih koristili u posljednjih 10 godina. Nađite lozinke jer će vam trebati kako biste se izlogirali s internetskih stranica na koje ste se ulogirali dok ste ih koristili. 

Izbrišite stare profile na stranicama koje ste koristili 

Pretražite mailove po ključnim riječima "Sign up" ili "Welcome". Ulogirajte se u svaku od tih stranica i obrišite profil. 

Napominje da je za neke servise prvo potrebno obrisati sav sadržaj i poruke prije nego što se s njih odjavite jer je moguće da je nešto od toga arhivirano te će i dalje ondje ostati i nakon što ugasite nalog.

Maknite se s Googlea

Do sad ste već obrisali profil na Facebooku, ali ako guglate svoje ime i lokaciju, vjerojatno je da ćete naći još neke informacije o sebi. Tu Liam kao rješenje predlaže Google Console na kojem možete vidjeti koje aplikacije imaju pristup vašim podacima, ali i poslati im linkove na informacije o vama i zatražiti da se uklone. 

Obrišite stare mail adrese

Obrišite sve mailove koje više ne koristite, ali sačuvajte one koji će vam još zatrebati. Na njima promijenite lozinke i sigurnosna pitanja. Također napominje da biste lozinke trebali mijenjati svakih šest mjeseci jer hakeri svakodnevno dolaze do novih podataka i koriste ih kako bi vas napali. Pripazite da nove lozinke ne budu slične starima jer će često kombinirati te podatke i lako doći do novih lozinki. 

Zaštitite svoju internetsku vezu

Liam savjetuje korištenje nekog VPN servisa, ali onog koji ne prati što ste radili na internetu. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.