Hit u Australiji: Budući mladenci odlučili spojiti svoja prezimena u jedno

DOK SE prije nekoliko desetljeća u Hrvatskoj nije ni pomišljalo da žena uz suprugovo prezime dodaje svoje, u Australiji ne samo da se dodavaju prezimena već se i miksaju. Naime, Australka Anna Carosa i njezin zaručnik Stewart Koziora su odlučili kombinirati svoje talijansko, hrvatsko i poljsko, rusko prezime i spojiti ga u Kazirosa kada će sljedeće godine u Italiji ozakoniti svoju ljubavnu vezu.

"Dupla prezimena, odnosno dodavanje svog na suprugov, su puno manje popularna"

"Oboje dolazimo iz vrlo privrženih europskih obitelji i jako nam je bitno da zadržimo svoja prezimena. Posebice ja s obzirom da obično mnoge žene uzimaju suprugovo prezime dok njihovo postane samo djevojačko", izjavila je 32-godišnja Anna Carosa. "Umjesto da dodajemo moje prezime njezinom (Carosa-Koziora), odlučili smo stvoriti nešto zajedničko u čemu će se zadržati obje osobnosti", dodaje Stewart Koziora.

"Žene općenito osjećaju ravnopravnost s muškarcem kada ulaze u brak pa nemaju potrebu za ostavljanjem svojeg djevojačkog prezimena", komentirala je Genevieve Dennis, poduzetnica iz Melbournea koja dodaje da su statistike pokazale kako je od 75 do 80 posto žena u 80-tim uzimalo prezime svog supruga što je s vremenom poraslo i sada to radi 90 posto budućih supruga. "Dupla prezimena, odnosno dodavanje svog na suprugov, su puno manje popularna te se samo jedan posto žena odluči na takvo nešto."

"Kada će se moja djeca vjenčati neće se prezivati Alebrandt-Allen kao ja već će zadržati samo očevo prezime Allen"

"Ja sam morala mijenjati svoje zdravstveno osiguranje, osobnu iskaznicu, putovnicu, tri računa u banci, četiri kreditne kartice, dionice, dokumente iz tvrtke i još desetak drugih stvari jer sam odlučila uzeti prezime svog supruga", dodaje Genevive koja sudjeluje u projektu koji svojim klijentima omogućava mijenjanje svih tih dokumenata za samo deset minuta.

Dok su Anna i Stewart pomiješali svoja prezimena, Tim Allen i Carolina De Souza-Allebrandt, koji su se vjenčali prije nekoliko dana u Melbournu ispoštivali su brazilsku tradiciju u kojoj mladenka zadržava očevo prezime i dodaje ga suprugovom. "Kada će se moja djeca vjenčati neće se prezivati Alebrandt-Allen kao ja već će zadržati samo očevo prezime Allen", dodaje 29-godišnja Carolina.

U Australiji je promjena imena i prezimena postao pravi hobi. Godišnje to napravi preko 70 tisuće ljudi. Dok neki dodavaju i miksaju, drugi imaju smisao za humor pa se preimenuju u Dack Janiels ili Choppa Wood.

A.M.
Foto: Herald Sun

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.