Hoće li Steam Deck "ubiti" Switch ili biti još jedan velik promašaj?

Foto: Press

NINTENDO Switch zbog datuma izlaska nikada nije službeno ušao u utrku s Microsoftom i Sonyjem, ali posljednji "rat konzola" pokazao je da konkurenciju gotovo da i nemaju te da će, jednom kad se crta podvuče, Switch možda biti i najprodavanija konzola osme generacije.

Istina, u utrku su isprva ušli s velikim neuspjehom zvanim Wii U, ali to je neuspjeh na čijim je temeljima Switch i nastao.

Međutim, čak i ako naposljetku ne prestignu Sony (Microsoft definitivno jesu), Nintendo je zabilježio ogromnu pobjedu. Udahnuli su nov život sljedećoj generaciji prijenosnih konzola, a vrlo direktno su utjecali i na rođenje prijenosnih retrokonzola, koje su tiho započele popularizaciju mimo mainstreama, da bi u ovoj fazi imale tisuće YouTube kanala posvećenih desetinama proizvođača retrokonzola koje dolaze mahom iz Kine i funkcioniraju na granici između legalnog i ilegalnog, jer gotovo savršeno pokreću nelicencirane igre sa starih retrosistema, kao što su NES, SNES, Sega Genesis, PlayStation 1, PSP, N64 ili Dreamcast.

Rat konzola ne postoji

Iako interes za prijenosnim konzolama zapravo nikada nije nestao, mnogi su vjerovali da će sveprisutnost hardverski daleko moćnijih pametnih telefona, u kombinaciji sa streamingom igara, uništiti handheld tržište, kojim gotovo suvereno vlada Nintendo, činjenica je da je Switch, koji u srži nije ništa drugo nego modificirani pametni telefon s ne posebno impresivnih specifikacijama, ne samo našao mjesto već utabao staze za generaciju novih uređaja specijaliziranih za gaming.

Jedan od glasnijih konkurenata je svakako impresivan Valveov Steam Deck, koji se pojavio niotkuda i mnogi ga u posljednjih nekoliko tjedana preuranjeno nazivaju "ubojicom Switcha".

Međutim, ni Valveov Gabe Newell ni bilo tko upoznat sa situacijom na tržištu ne smatra da je ovo direktna konkurencija Nintendu, Sonyju, pa ni Microsoftu, kojem su oduzeli zalet ako ikada odluče ući na tržište prijenosnih konzola. Naime, Steam Deck cilja na onaj nezastupljen ili slabo zastupljen dio tržišta, a to su ljubitelji PC igara koji žele komfor koji nudi konzolaško okruženje.

To je vrlo specifičan set zahtjeva, ali izuzmemo li PC pravovjernike koji će cijeli svijet pokušati uvjeriti da je igranje na bilo kojoj drugoj platformi najobičnije gubljenje vremena i blasfemija, činjenica jest da mnogi igrači žele nešto jednostavno, zadovoljavajuće snažno i fleksibilno što se kataloga igara tiče.

Steam Deck je upravo to.

Švicarski nožić

Valveov nadolazeći uređaj djeluje kao savršeno zaokružena konzola, koja izgleda, barem na papiru, kao da ima sve potrebno da se dugo održi na tržištu.

Osim što pokriva apsolutno sve kao i prosječni PC (što u konačnici i jest), podržava streaming igara, ima pristup Game Passu, Sony svoje ekskluzive uredno prebacuje na PC, pa to znači da će imati pristup barem dijelu Sonyjevih ekskluziva, a ako ste otvoreni za ona manje legalna rješenja, emulatori će pokriti sve od početaka industrije videoigara do Switcha.

Ukratko, Steam Deck je gamerski švicarski nožić.

Ovo nije "početak kraja"

I dok oni neskloni Nintendu likuju nad činjenicom da je Switch OLED sve samo ne Pro verzija koju smo svi očekivali te da je dolazak hardverski moćne konkurencije prvi vjesnik "početka kraja", činjenica je da Nintendo ni ne mora ulaziti u direktnu utrku sa Steam Deckom.

Nintendo je oduvijek pokrivao vlastiti i vrlo specifičan dio tržišta, a to su ekskluzive i indie naslovi.

U isto vrijeme Switch je i neosporno najzabavnija društvena konzola na tržištu i to je status koji, realno, nitko ne može poljuljati. Točnije, njihov sljedeći potez neće nužno biti uvjetovan onime što se događa sa PS-om, Xboxom ni Steam Deckom, već vrlo vjerojatno nadogradnja uspješnog recepta koji su usavršili sa Switchom.

To, naravno, ne znači da osvježenje Switcha nije potrebno. Daleko od toga. OLED varijanta pokazala je da Nintendo očito ne misli da su prevelike preinake potrebne. Barem još uvijek ne. No, reakcije pokazuju da igrači ne dijele to mišljenje. Objektivno gledajući, Switch OLED donosi sve ono što se postojećoj konzoli već odavno trebalo dodati, ali bez previše pompe.

Primjerice, stalak koji nije grozan, ulaz za LAN kabel na Docku, malo veća memorija i OLED ekran u ovoj fazi djeluju kao šala. Tim više jer je cijena novog Switcha 350 dolara, što je samo 50 dolara manje od najjeftinije verzije Steam Decka, koji je neusporedivo jača i svestranija konzola. I ponovno, fanovi Nintenda zbog tih 50 dolara neće zanijekati bogatu riznicu ekskluziva i uskočiti na Valveov brod, ali nove igrače nećete pridobiti aljkavim potezima poput ovog.

Odlično vrijeme za gamere

Steam Deck ujedno djeluje i kao odlična prva konzola za nove igrače jer u utrku ulazite trčeći, budući da je broj igara koje vas čekaju suludo velik i raznolik, a otvorene su vam sve opcije. Od igara koje bolje funkcioniraju s mišem i tipkovnicom do igara koje su nezamislive bez kontrolera. Bilo kojeg kontrolera, jer Steam Deck ne diskriminira.

Neki se pitaju i hoće li to natjerati Sony da razmisli o povratku na handheld tržište, jer opekli su se sa PS Vitom, ali PSP je bio hit. Na kraju krajeva i Nintendov Wii U je bio "Switch koji nije funkcionirao" pa ih to nije obeshrabrilo da nastave dalje. Doduše, Sony nema potrebu granati se u situaciji kada budućnost petice djeluje više nego bajno.   

Međutim, zatrpavati tržište hibridima poput Switcha i Steam Decka nije potrebno. Savršen balans je postignut. Dok Sony i Microsoft jedni druge potiču da budu bolji, to bi se moglo dogoditi i s Nintendom i Valveom. Doduše, Alienware je prošle godine predstavio svoju prijenosnu konzolu koja bi se navodno također trebala pojaviti u skorije vrijeme, ali to, uzmemo li u obzir imidž kompanije. djeluje kao zanimljiva, no za prosječnog korisnika vjerojatno preskupa zabava.

Prepreke na putu prema uspjehu

Steam Deck je zaobišao problem koji imaju nove konzole i vjerojatno neće imati muke s naslovima, budući da vrti sve što i PC, ali sad možete igrati u pokretu.

Jedino što preostaje vidjeti je hoće li igrači prepoznati sve ove kvalitete i pronaći u srcu (u redu, u novčaniku) mjesta za novu konzolu. Istina, Steam Deck na papiru izgleda fenomenalno, ali to je bio slučaj i sa PS Vitom i mnogim drugim konzolama koje su imale snažan potencijal, ali slabe rezultate.

Prva prepreka je činjenica da najjeftinija verzija SD-a dolazi s kapacitetom od samo 64 GB, što je, budimo realni, smiješno i promašeno. Toliko ima i novi Switch OLED, ali Nintendove igre u najekstremnijim situacijama nisu prešle 33 gigabajta, s tim da se najzahtjevniji naslovi u prosjeku kreću između pet i 15 GB. To definitivno nije slučaj s igrama za PC.

Šezdesetak giga ja ništa za jedan Call of Duty, koji kao da želi postati prva igra s instalacijom koja prelazi jedan terabajt. I tu dolazimo do problema, jer najjeftinija verzija bez docka, sa smiješnim kapacitetom harda (koji je usto i sporiji) i poklon zaštitnom torbicom košta 420 eura, dok ćete za današnje uvjete normalni Steam Deck morati iskeširati 680 eura ili nešto više od 5000 kuna.

Objektivno, ovo je više nego solidan prijenosni PC, koji možete, bez potrebe za originalnim dockom, spojiti s većinom televizora i monitora te bez problema povezati svu periferiju od miša do kontrolera, a i najslabiju verziju uređaja možete proširiti memorijskim karticama, koje će vas, želite li dodati razumnih 512 GB, koštati dodatnih sedamstotinjak kuna.

Usporedbe radi, za bolji ćete midrange telefon iskeširati nešto više od tri tisuće, a za kvalitetan flagship i preko sedam tisuća kuna. Međutim, proizvođači pametnih telefona odradili su posao uvjeravanja kupaca da deset tisuća kuna nije suludo visoka cijena za telefon, iako to bez ikakve sumnje jest. Gameri su druga priča. Istina, Nintendo još uvijek prodaje svoju četiri godine staru konzolu za nešto manje od 3000 kuna, ali Valve nije Nintendo.

Ne treba posebno podsjećati na to da su na "testu cijena" svojevremeno pali i Sony i Microsoft, koji danas prodaju uređaje s gubitkom kako bi razliku nadoknadili pretplatama na servise. Tri tisuće kuna za digitalnu verziju PS5 ne djeluje puno čak ni ako ste izuzetno osjetljivi na cijenu, a i u tom slučaju kupci su kritizirali i Sony i Microsoft zbog diskova koji su premali za današnje potrebe, iako svi uređaji (osim Series S) imaju disk veći od 512 GB. Ponavljamo, gameri su teška publika.

I ponovno, 5000 kn djeluje kao razumna cijena za uređaj kao što je Steam Deck, ali pitanje je misle li to i kupci koji bi mogli biti posebno osjetljivi na cijenu uređaja koji djeluje kao eksperiment - i kao platforma, ali i što se ciljane publike tiče. Živimo u ekonomski neizvjesnim vremenima, ali ujedno i vremenima izvrsnim za industriju videoigara. U svakom slučaju, bit će zanimljivo gledati kako će se priča sa Steam Deckom razvijati. 

Pročitajte više