HRT o nastupu Leta 3 u show programu Dore: Kako ne bi bilo utjecaja na glasanje...

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

KAO što je već poznato, Let 3 i ove godine natječe se na Dori, ovog puta s pjesmom Babaroga. Svake godine na Dori prošlogodišnji pobjednici nastupe u show programu, odnosno pauzi od natjecateljskih pjesama, a tako je najavljeno i ove godine. 

HRT je najavio da će u finalnoj večeri Dore 2024. show prirediti prošlogodišnji pobjednik Dore Let 3. Međutim, s obzirom na to da se Let 3 i ove godine natječe i postoji mogućnost da prođe u finale, to bi značilo da će riječki bend dvaput izaći na pozornicu u finalnoj emisiji. To bi moglo utjecati na glasače koji su bili oduševljeni lanjskom izvedbom Leta 3 na Dori. 

"Let 3 nastupit će nakon završetka glasanja"

S obzirom na prethodne činjenice, pitali smo HRT planira li se držati dosadašnjeg plana show programa ili će ga mijenjati kako nastup Leta 3 dok traje glasanje ne bi utjecao na glasače. 

"Nastup grupe Let 3 planiran je nakon završetka glasanja i nakon što su svi žiriji dali svoje ocjene izvođačima/pjesmama. Samim time Let 3 svojim nastupom u show programu Dore 2024. nema nikakav utjecaj na krajnji rezultat glasanja.

Naglašavamo da prema Pravilima natjecanja Dore, u članku 13. stoji da je prošlogodišnji pobjednik obvezan nastupiti u sljedećem Izboru hrvatske pjesme za pjesmu Eurovizije i time je i HRT u ugovornoj obvezi prama izvođačima", napisali su nam s HRT-a. 

Čl. 13 Pravila natjecanja Dore kaže ovako: "Izvođač/izvođači odabrane Pjesme obvezni su ako pobijede u trenutnom izdanju, sudjelovati u sljedećem izdanju kako bi izveli pobjedničku pjesmu Izbora za Pjesmu Eurovizije 2023. na velikom finalu Izbora za Pjesmu Eurovizije 2024. godine (i sudjelovati u svim povezanim probama, uključujući generalnu probu; predati trofej sljedećem pobjedniku i (uključujući sve relevantne nositelje prava) suglasni dati ista prava i ovlaštenja u vezi s njihovim doprinosima Izboru za Pjesmu Eurovizije 2023. sljedeće godine. Pobjednici Izbora za Pjesmu Eurovizije 2023. Obvezni su sudjelovati u sljedećem izdanju, osim ako ih EBU ne obavijesti drugačije."

Ove godine glasa i međunarodni žiri

Podsjećamo, u HRT-ovom studiju odvijat će se dvije polufinalne večeri koje su na rasporedu 22. i 23. veljače. U obje večeri gledatelji će moći čuti po 12 pjesama, a 8 najboljih ići će u završnicu u nedjelju, 25. veljače. U finalu će se natjecati 16 pjesama. 

>> Objavljeni detalji Dore. Glasat će i međunarodni žiri, nastupaju strane zvijezde

U polufinalnim večerima o prolasku u finale odlučuju isključivo gledatelji pozivima i SMS-ovima, a u finalu će o pobjedničkoj pjesmi odlučivati glasovi ocjenjivačkih sudova (žirija) i glasovi gledatelja.

Žiriji koji sudjeluju u odabiru pobjednika su HRT-ovi centri Zagreb, Split, Rijeka i Osijek, ali i četiri međunarodna žirija s Eurosonga: Italija, Njemačka, Ukrajina i Island. Svaki ocjenjivački sud imat će tri člana, a činit će ih glazbeni profesionalci, skladatelji, glazbeni kritičari i producenti.

Pročitajte više