Hvalite se da pratite umjetnost? Ok, znate li što se obilježava 17. siječnja?

Ilustracija: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Međunarodni rođendan umjetnosti, koji se 17. siječnja obilježava diljem svijeta, obilježit će se i na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu nizom programa kojim je cilj publici predstaviti posebnosti visokog umjetničkog obrazovanja.

Međunarodni rođendan umjetnosti obilježava se od 1963. na inicijativu francuskoga umjetnika Roberta Fillioua, a ove godine uz domaćina, Muzičku akademiju, u programu sudjeluju Akademija dramske umjetnosti, Akademija likovnih umjetnosti, Studij dizajna Arhitektonskog fakulteta te prvi put Tekstilno-tehnološki fakultet.

Posjetitelji će moći vidjeti kako nastaju dramske predstave, igrani i animirani filmovi, kako se uvježbavaju glazbene izvedbe, izrađuju likovni radovi, kreira odjeća i izrađuju kostimi ili kako nastaju znanstveni radovi u umjetnosti.

Akademija dramske umjetnosti predstavit će najbolje radove studenata nekoliko odsjeka pa će tako studenti glume izvesti isječke iz ispitnih produkcija, studenti suvremenog plesa izvest će izbor iz solo izvedbi, a studenti dramaturgije čitati svoje tekstove. Održat će se i projekcije filmova te razgovor sa studentima Odsjeka produkcije, filmske i TV režije, montaže i snimanja te predstaviti program radija KRADIO FM.

Filmovi, animacije, izložbe...

Akademija likovnih umjetnosti predstavit će rad svih šest odsjeka. Prikazat će se najbolji nagrađeni animirani filmovi i videoradovi te restauratorska radionica i radionice portretiranja i animacije, a bit će izloženi i radovi većeg formata, skulpture i viseće instalacije.

Tekstilno-tehnološki fakultet predstavit će putem projekcije filma radove studenata diplomskog studija Modnog dizajna te prirediti dvije izložbe radova studenata s kolegija Kreiranje odjeće i Modna ilustracija, a moći će se pogledati i izložba kostima iz zajedničkih projekata umjetničkih akademija.

Studij dizajna Arhitektonskog fakulteta predstavit će putem 3D mapirane projekcije radove nastale u sklopu nastave, a domaćina obilježavanja, Muzičku akademiju, predstavit će komorni sastavi i ansambli koji će izvoditi djela od baroka do najnovijih skladbi studenata Odsjeka za kompoziciju.

Kao gosti nastupit će studenti Muzičke akademije u Puli, Glazbenog odjela Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu, Odsjeka za glazbenu umjetnost Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, a bit će prikazani i najbolji filmovi s Revije UMAS 2022 odsjeka za Film i video Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu.

Program traje od 18 do 23 sata, a ulaz je slobodan.

Pročitajte više