INTERVJU Dino Šaran: Htio bih napisati pjesmu Oliveru Dragojeviću

Foto: Press/Eldar Nurković

NAKON dulje pauze, sarajevski bend Letu štuke nedavno je objavio pjesmu Bože zdravlja te najavio skorašnji izlazak novog albuma.

Tom je prigodom frontmen benda, jedan od najboljih regionalnih tekstopisaca Dino Šaran, dao intervju za Index u kojem je progovorio o tome što ga inspirira da piše pjesme, prisjetio se suradnji s nekima od najpoznatijih glazbenika u regiji, ali i iskreno otkrio što misli o trenutnom stanju u društvu.

Molim vas da našim čitateljima objasnite kako je nastala grupa Letu štuke. Krenuli ste još u 80-ima, no prvi album je stigao tek 2005. godine...

Da. U osamdesetima smo se tako zvali, ali sve što je uslijedilo od 2005. nema previše poveznica s tim razdobljem. Zbog rata smo imali jednu dugu pauzu pa smo prvi album snimili i objavili mnogo kasnije.

Iako bi se mnogi složili da ste napisali neke od najljepših ljubavnih pjesama na ovim prostorima, kroz vaše tekstove ipak se stječe dojam da vam je primarni fokus društvo te općenito situacija, kako u BiH tako i u regiji? Je li to zaista tako? O čemu najradije pišete?

Moj fokus je duša. Ništa nije angažiranije od ljubavnih i međuljudskih tema. Politika se nađe tu i tamo. Ona je histerična i mutna medijska slika koja nas puni crnilom i frustracijama. O njoj je nemoguće pjevati jer se tu uvijek radi o de facto stanju bez konkretnih rješenja.

Kakav je vaš dojam o trenutnom stanju u društvu? Bože zdravlja kad pravde nema kažete u najnovijoj pjesmi - govori li to dovoljno?

Ljudska prava su davno pregažena, čak i kao floskula. Država kao izvorni pojam više nema veze sama sa sobom. Regionalne neovisnosti ovise o vanjskim faktorima dok su interni odnosi naizgled sve gori. Mnogi mediji stvaraju pomutnju u trci za zaradom. Obrazovanje i birokracija pate od zapetljaja. Rješenja nema jer nema političke volje za njim. Bože zdravlja je moj intimni osvrt na sve to. 

Nedavno je ekipa iz Elementala za Index rekla da su svjesni da njihove pjesme neće promijeniti ništa u društvu, ali da im je lakše kad kažu sve ono što misle da moraju reći. Mislite li vi da vaše pjesme mogu napraviti neku promjenu u društvu ili utjecati na nekoga?

Na intimnom i internom planu, da. Kao i pjesme drugih autora. Svi ti materijali su soundtrack jednog vremena i građa za neko bolje sutra. Vjerujem u to.

Bože zdravlja najava je za vaš novi album. Što možemo očekivati od njega?

Bit će to jedan šarolik i sadržajan album. Kombinacija analogije i elektronike. Teme su ljubavne i socijalne, bez previše politike. Nisam htio da radimo na konceptu nego da svaka pjesma bude za sebe, a ipak dio cjeline. Očekujte sebe u njima.

Surađivali ste s brojnim glazbenicima, a nemoguće je ne spomenuti vašu suradnju sa Severinom. Od svih glazbenika i glazbenica s kojima ste radili, koju suradnju posebno pamtite? S kim biste možda željeli surađivati, a da dosad niste imali priliku?

Nikša Bratoš je moj dugogodišnji suradnik i zemljak. Preko njega sam upoznao neke kolege među kojima mi je najdraži bio susret s Arsenom. Od suradnji su mnoge ostale u sjećanju, ali do sada najupečatljivija je bila ona s Rundek Cargo orkestrom. Imao sam čast upoznati Olivera i htio bih mu napisati pjesmu.

Poznato je da ste neke pjesme pisali za druge pa ih na kraju sami otpjevali. Što je to nešto zbog čega "osjetite" da pjesmu morate otpjevati baš vi?

Ako se zalijepi na prvu, više je se ne mogu riješiti. Izgubim povjerenje u bilo čiju interpretaciju i otpjevam je sam. To nisu bili česti momenti.

Ako uopće postoji odgovor na ovo pitanje, koju biste pjesmu koju ste napisali (bilo za sebe, bilo za druge) izdvojili kao najdražu?

To je težak zadatak. Postoji neki uži izbor, ali jednu je nemoguće izdvojiti. Barem dok ne čujete novi album.

Planovi za budućnost?

Koncerti. Nastupi. Nove pjesme i nove avanture.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.