Istraživanje iz 1966.: Jugoslaveni su najveći optimisti na svijetu

Foto: Shutterstock

U SURADNJI s Yugopapirom donosimo vam rezultate istraživanja o ljudskoj sreći iz 1966. godine, koje je pokazalo da su Jugoslaveni tada bili najveći optimisti na svijetu. 

Prosinac 1966.: Jugoslaveni su bili najveći optimisti na svijetu, ako je vjerovati rezultatima jednog istraživanja iz toga vremena. Institut za međunarodna sociološka istraživanja iz Princetona u SAD-u pod rukovodstvom profesora Hadleya Cantrila obradio je u prosincu 1966. podatke dobivene u međunarodnoj anketi pod nazivom O ljudskoj sreći, koje je prenijela Politika Ekspres.

Anketa je provedena u SAD-u, Brazilu, Kubi, Filipinima, Panami, Dominikanskoj Republici, Zapadnoj Njemačkoj, Izraelu, Nigeriji, Indiji, Poljskoj, Japanu, Egiptu i Jugoslaviji. Rukovoditelj ankete u bivšoj državi bio je Svetozar Ćulibrk, a proveo ju je Institut za društvene znanosti iz Beograda. 

Najveći stupanj optimizma vezano za budućnost države 

Anketa je u Jugoslaviji bila nazvana Opće i općenarodne želje i strahovanja. Ispitane su 1524 osobe u dobi između 21. i 71. godine života. Ispitano je 360 radnika, 390 seljaka, 233 službenika, 397 domaćica, 98 osoba s višim prihodima i 55 ljudi drugih zanimanja. Iz Srbije je anketirano 643 ljudi, iz Hrvatske 363, iz BiH 224, iz Slovenije 162, iz Makedonije 92 i iz Crne Gore 35.

Prema rezultatima istraživanja, Jugoslaveni su bili na vrhu ljestvice po iskazanom optimizmu o budućnosti nacije. Stupanj optimizma bio je izražen brojkama i iznosio je 8.8 u Jugoslaviji, dok je na Filipinima taj stupanj iznosio 6.1 ili u Americi 7.4.

Nešto lošiji rezultati vezano za osobni prosperitet

Sociolozi su naveli da su pod pojmom optimizam prihvaćali sve rezultate koji su prelazili sredinu postavljene ljestvice. Tu su na prvom mjestu bili Jugoslaveni, zatim Kuba, Nigerija, Brazil, Dominikanska Republika, Panama, Indija, Japan... Sve su ove države bile optimistične kada su u pitanju bili prosperitet i budućnost nacije.

Međutim, kada je u pitanju bio osobni prosperitet, ispred Jugoslavije nalazili su se Egipat, Kuba, Panama i Amerika. Ipak, stupanj bivše države od 6.7 računao se kao visoki stupanj optimizma. Iza Jugoslavije nalazile su se Poljska, Indija, Japan, Dominikanska Republika, Filipini itd.

(Politika Ekspres, 1966.)

Pročitajte više