Istraživanje otkrilo uz koju glazbu kirurzi rade brže i preciznije

Screenshot: YouTube

ISTRAŽIVANJE o utjecaju glazbe na izvedbu kirurga, koje je objavljeno u medicinskom časopisu Langenbeck's Archives of Surgery, otkrilo je jednu zanimljivu činjenicu - kirurzi koji su slušali rock glazbu kirurške su zahvate izvodili brže, dok im rast brzine uopće nije utjecao na preciznost. Dapače, i ona je zabilježila mali porast od 5 posto.

Kirurzi koji su slušali hitove grupe AC/DC, točnije Highway to Hell i T.N.T., smanjili su vrijeme potrebno za "precizno rezanje" s 236 na 139 sekundi, a oni koji su slušali hitove Beatlesa Hey Jude i Let It Be bili su 50 posto brži nego prije. Doduše, u istraživanju je istaknuto da se to ubrzanje gubi ako se pjesme Beatlesa puštaju glasno.

Prema riječima znanstvenika Cuia Yanga, istraživača na Sveučilištu u Heidelbergu, glazba visoke ritmičnosti svojim tempom poboljšava izvedbu kirurga. Napomenuo je i kako popularne rock pjesme ublažavaju stres, opuštaju mišiće, a u nekim slučajevima i snižavaju krvni tlak.

Istraživanje se provodilo na kirurzima koji su tek završili specijalizaciju, a glazba im je puštana dok su izvodili laparoskopske zahvate u predjelu abdomena i zdjelice.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.