Isuse, ovo je najbolja stvar koja se desila hrvatskoj muzici

Foto: Press

PRIJE dva tjedna bio sam na koncertu Abbe u Londonu. Ne nastupaju pravi članovi, imaju sto godina i teško bi mogli imati dva nastupa dnevno idućih par godina, na koliko je rezervirana londonska Abba Arena, nego umjesto njih nastupaju hologrami.

Holograme 40 godina pomlađenih članova je, pak, razvila ekipa koja radi Star Warse, nakon tjedana i tjedana koje je provela sa skandinavsko-nordijskim legendama kombinirajući njihove pokrete s analizama starih snimki i pitajboga čim.

Koncert - apsolutno čudo

Koncert je apsolutno čudo. Vrhunac pred bis (a bis je naravno Dancing Queen) je I Still Have Faith in You, pjesma koju je Abba objavila prošle godine na albumu Voyage nakon par desetljeća pauze kao najavu za ovu hologramsku megaseriju megakoncerata.

"Do I Have It in Me" pita se u pjesmi Anni-Frid Lyngstad, Norvežanka, ona koja nije plava. Imam li u sebi da se vratim na pozornicu? Da opet pjevam? Da opet napravimo hit? Odgovor je, naravno, apsolutno DA! U klimaksu pjesme, naravno, obje pjevačice zajednički odgovaraju:

We do have it in us
New spirit has arrived
The joy and the sorrow
We have a story and it survived.

Sjajni povratak jugoslavenske Abbe

Siguran sam da je tu pjesmu čuo Aljoša Šerić iz zagrebačke grupe Pavel kad je odlučio pozvati živuće članove jugoslavenske Abbe da s njegovom grupom snime "Dane koji sjaje".

"Dani koji sjaje" Pavela s fosilima Sanjom Doležal, Marinkom Colnagom i Vladimirom Kočišem Zecom apsolutno je pop remek-djelo, porukom gotovo isto, a melodijski čak i ugodnije od Abbinog "I Still Have Faith in You" i najljepša pjesma dugo snimljena u Hrvatskoj, barem za nas koji volimo pop.

Ja sam je, nažalost, prvi put čuo tek jučer (iako je spot objavljen prije mjesec-dva) zahvaljujući požeškom radiju Vallis Aurea (ne pitajte što sam radio u Požegi), a ako vi još niste (a brojke na YouTubeu sugeriraju da niste), here it goes.

Brojke na YouTubeu su, dakle, dosta skromne, a Novi fosili i Pavel definitivno zaslužuju puno više.

Dajte neka još netko napravi holograme ove ekipe, bar Senna M, kupujem karte za seriju koncerata odmah.

Pavel baš danas u 8 sati ima koncert na Ljetnoj pozornici Tuškanac, saznao sad kad sam ih guglao, super tajming.

Pročitajte više