Izluđuju vas komarci i neprestano češkanje? Ovo će vam pomoći

Foto: Reddit/Press/123RF

UGRIZI komaraca tjeraju čak i najveće obožavatelje ljeta da požele da se vrati zima.

Dosadni su, napadaju, prenose bolesti i sišu krv koju koriste kako bi stvorili još veću vojsku napasnika, a iza sebe ostavljaju ubode koji ponekad neizdrživo svrbe.

Čim vas ubode sa slinom unosi i proteine koji umrtvljuju mjesto uboda tako da ni ne znate da je tamo, a čim pronađe idealno počinje sisati ispuštajući u organizam i ostale proteine koji dodatno proširuju krvne žile i sprječavaju zgrušavanje krvi.

Svrab se u načelu pojavljuje nekoliko sati kasnije nakon što vaš imunološki sustav počne reagirati na slinu i započne s proizvodnjom histamina koji potiču rad živaca koji pak šalju "signal za svrbež" te cijelo područje postaje prokrvljenije zbog čega nastaje i mala oteklina. Tek tada primjećujete da ste ugriženi.

No, što učiniti u tom slučaju? Postoji li neko čarobno rješenje da se riješite svraba ili smo zaista osuđeni na iritantno češkanje koje kod onih "revnijih" ostavlja i ožiljke. Ovo poručuju stručnjaci.

1. Topla kupka

Možda zvuči opuštajuće, ali zapravo se radi o lošoj ideji. Bez obzira u čemu se kupali, ako zagrijete kožu, postat će još osjetljivija što pojačava svrbež. Isto vrijedi i za tople obloge.

2. Alkohol

Ideja da mjesto uboda natrljate alkoholom djeluje logično, ali zapravo može pojačati svrbež jer isušuje kožu. Čak ni balkanski narodni lijek rakija neće pomoći.

3. Med

Neke studije su pokazale da med može poslužiti kao prilično učinkovito antibakterijsko sredstvo, no, nema nikakvu funkciju kod uboda komaraca, a to je ono što nas u ovom slučaju zanima.

Radi se o reakciji našeg tijela na ubod jer imunološki sustav prepoznaje slinu komarica i stvara upalnu reakciju. Antibakterijska sredstva su beskorisna.

4. Antihistaminici

Antihistaminici koji se koriste u liječenju mnogih bolesti kao što su npr. alergijske bolesti mogu stvoriti privremeno olakšanje, ali postoji cijena. Naime, ako ih koristite dulje vrijeme stvaraju preosjetljivost što može rezultirati alergijom.

5. Stvaranje "iksića" noktima i slina

Svi to pokušavamo, ali ne pali. Naime, slina i stvaranje "iksića" noktima možda je nagonska reakcija, ali ne pali. Štoviše, ako noktima oštetite kožu, postoji mogućnost infekcije.

6. Limun, bosiljak i ostalo bilje

Ovo je slučaj u kojem su mišljenje podijeljena. Postoje biljke koje mogu pomoći kod olakšavanja posljedica uboda, ali ono što pomaže jednoj osobi može izazvati alergijsku reakciju kod drugih.

Neki dermatolozi tvrde da pomaže limunov sok, a i bosiljak ako ga malo usitnite da ispusti ulja koja možete nanijeti na mjesto uboda. No, ako imate osjetljivu kožu, to možda i nije najbolja ideja.

7. Hladnoća

Hladni oblozi mogu vam ublažiti svrbež, a sve u čemu ima esencijalnih ulja poput mentola, eukaliptusa, kamfora, čajevca ili timola je dobro rješenje jer svi odreda imaju protuupalno djelovanje što otklanja bol, oteklinu i svrbež. Čak i pasta za zube može pomoći. Isto tako, pretjerano korištenje može izazvati alergije i osjetljivost.

9. Steroidne kreme

 

Ulja su super, ali kortizonska mast je možda i najučinkovitije rješenje jer smanjuju upalu koja je izvor svrbeži, a možete ih pronaći u svim ljekarnama.

Ako ni to ne pomaže ili ako upale postaju još gore, možda je vrijeme da posjetite liječnika jer možda se radi o alergijskoj reakciji na ubode u čemu vam liječnik može najbolje pomoći.

S druge strane, ugriz komaraca nije ugriz tigra, a i svrbež brzo nestaje pa ne treba bacati previše novca na raznorazne preparate. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.