Iznenadilo ih što su izvukli iz Save: "Ide na daljnju analizu u Zagreb"

Foto: Vesna Belić

STANOVNICI Sremske Mitrovice prošli tjedan svjedočili su nesvakidašnjem prizoru. Naime, na obali Save grupa muškaraca s riječnog dna izvukla je neobični drveni čamac, piše Alo.

Čamac je odvezen u Muzej Srema, čiji direktor Saša Bugadžija je objasnio o kakvom se plovilu radi. "Bez ekspertize mi ne možemo biti u potpunosti sigurni koliko je čamac star, ali prema onome što sada znamo, a to najčešće ne odstupa od konačne istine, sigurno je da nije star nekoliko tisuća godina, koliko se govorilo, već datira iz vremena turske dominacije na ovim prostorima. Bilo kako bilo, radi se o rijetkom i izuzetno vrijednom nalazu koji predstavlja značajno kulturno dobro i tako se prema njemu i odnosimo. Daljnja analiza podrazumijeva dublju analizu drveta, ali ne vjerujem da će biti većih odstupanja od trenutnih pretpostavki. Kada brod bude poslan u Zagreb, gdje će se obaviti ispitivanja, moći ćemo reći nešto više", kaže.

Ipak, prema prvim stručnim nalazima koji su objavljeni u Muzeju Srema, brod je napravljen od hrasta u jednom komadu. "Radi se o monoksilu, rađenom od jednog drveta, najvjerojatnije hrasta, i to u periodu između 16. i 18. stoljeća. Čamac je dugačak deset metara, na njemu su vidljivi tragovi dorade, a uočljivi su i metalni uvojci za jačanje konstrukcije", dodao je Bugadžija.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.