Jamala se javila iz Kijeva: Podržite Ukrajinu, nemojte šutjeti

Foto: EPA

NAKON što je krenula ruska invazija na Ukrajinu, mnoge su se tamošnje javne osobe obratile svijetu i zatražile pomoć i podršku. Jedna od njih je i Jamala, ukrajinska pjevačica koja je 2016. godine s pjesmom 1944 pobijedila na Eurosongu. Pjevačica se snimila za Instagram sa svojih dvoje djece. U videu ne krije koliko je uzrujana, a svoju je europsku popularnost odlučila iskoristiti da pozove na mir.

"Ukrajina ne želi rat, želimo mir. Ostanite jaki i nemojte paničariti. Mi smo kod kuće. Molim vas, podržite Ukrajinu, nemojte šutjeti", napisala je Jamala na Instagramu. Pjevačica se sa svojom obitelji nalazi u Kijevu.

Podsjetimo, Jamala je na Eurosongu prije šest godina pobijedila s pjesmom 1944. 

Pjesma govori o etničkom čišćenju koje su doživjeli članovi njene obitelji zajedno s preko 200.000 krimskih Tatara. Naime, 17. i 18. svibnja 1944. Staljinove snage su izvršile "kolektivnu kaznu" nad Tatarima, narodom turskog podrijetla, a u samo dva dana iseljeno je 40.000 pripadnika ovog naroda s Krima, koje se tjeralo u Sibir.

Transportirani su u nehumanim uvjetima, a Jamala progovara o tome da je jedna od kćeri njene prabake tijekom putovanja umrla od hladnoće. Umjesto pogreba, vojnici su je samo bacili iz kamiona, kao teret koji smeta u daljnjem transportu. Staljin je Tatare s Krima optužio za suradnju s nacistima tijekom Drugog svjetskog rata, no Jamala tvrdi da se njena obitelj borila na strani Sovjeta.

"Stranci dolaze u vaše kuće, ubijaju vas i govore da nisu krivi. Gdje su vaš razum i srce? Čovječanstvo plače", stihovi su ukrajinske pjesme.

Zbog nje je prije Eurosonga reagirao i odbor za medijsku politiku ruske Dume, tražeći diskvalifikaciju te pjesme iz natjecanja. Pjevačica je s druge strane rekla da je 1944. godina zauvijek promijenila jednu krhku ženu, njenu prabaku. "Njezin život više nikad nije bio isti", rekla je Jamala, koja je rođena u Kirgistanu, a otac joj je krimski Tatar. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.