Je li Harry još uvijek princ?

Foto: Guliver Image/Getty Images

JUČER je Buckinghamska palača objavila da princ Harry i Meghan više neće koristiti svoje titule HRH (His/Her Royal Highness, odnosno Kraljevsko visočanstvo) te da ostaju bez javnog novca kojim su do sada financirali svoje kraljevske dužnosti. 

Mnogima je zbog objave o odricanju od titula ostalo nejasno je li Harry sada običan pučanin pa su ove nejasnoće razjasnili stručnjaci za kraljevsku obitelj za britanski Express.

Princ Harry ostaje princ budući da je rođen kao princ Henry Charles Albert David od Walesa. Budući da je rođen kao sin princa od Walesa i unuk monarha, on ne može izgubiti identitet princa koji je dobio rođenjem. Također, Harry ostaje šesti u redu za britansko prijestolje, nakon prinčeva Charlesa, Williama, Georgea, princeze Charlotte i malenoga princa Louisa. U redu za prijestolje ostaje i maleni Archie koji nema nikakvu kraljevsku titulu, po želji svojih roditelja.

Harry će u redu za prijestolje padati čim djeca njegovog brata Williama počnu dobivati svoju djecu. Harry trenutno ima samo teoretske šanse postati kralj jer bi baku i oca mogao naslijediti samo ako bi William i svo troje njegove djece u tome bili spriječeni.

Harry i Meghan ostaju vojvoda i vojvotkinja od Sussexa, ali ne zadržavaju titulu HRH koja ih definira kao kraljičine predstavnike i dio radnog dijela institucije kraljevske obitelji. Bez titule HRH oni gube javni novac te kraljevsko osiguranje.

Posljednja slična situacija dogodila se kada su se razveli princ Charles i princeza Diana. Nakon razvoda ona više nije bila HRH Princess of Wales nego je postala Diana, princess of Wales. Razvodom je također izgubila javni novac i kraljevsko osiguranje, kao i brojne povlastice.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.