Je li Splitskom festivalu konačno vraćen dignitet?



KONCESIONAR Nenad Ninčević u škrabici je imao milijun kuna od Turističke zajednice za ostvarenje 49. Splitskog festivala zabavne glazbe na kojem je nastupila domaća glazbena elita. Taj novac mu nije bio dovoljan, pa je od gradonačelnik Keruma žicao još 600 tisuća kuna. Bez obzira što mu "duguje" za pobjedničku himnu "Splite ja te volim", Kerum mu je odbrusio da mu "ne da ni kune, jer je sve bilo dogovoreno prije nego je postao gradonačelnik".

Splitski festival ipak je izdržao do kraja bez Kerumove financijske injekcije, iako se po Splitu šuškalo kako je Ninčević Keruma vukao za rukav jer je dobar dio novca namijenjen festivalu potrošio u svrhu vlastitih provoda. On je ta nagađanja negirao.

Pobjednik večeri - Đani Stipanićev

Na stranu sa zakulisnim igrama, u prvom planu bili su izvođači. Oči su uglavnom bile usmjerene na dvojac koji vlada domaćom glazbenom scenom - Severinu i Tončija Huljića. Mada nije osvojila ni jednu nagradu Severina je pjesmom "'Ko to pita" pokojnog Đorđa Novkovića uzburkala festivalske vode pitanjem je li Split spreman na takvu vrstu popa.

Neki kažu kako je festival zanimljiviji ukoliko se sretnu "visoko kvalitetni pop s tvrdom dalmatinskom pjesmom", a slično misli i najpoznatiji splitski estradni menadžer Ivica Bubalo koji je  festival kratko prokomentirao: "O ovogodišnjem festivalu mogu reći kako je konačno vratio dignitet nekadašnjem Splitskom festivalu".

Kontroverzni Tonči Huljić je opet vladao scenom; s pjevačicom Jelenom Rozgom i suprugom Vjekoslavom  ponosno je stao pred Split i primio nagradu na najizvođeniju pjesmu s prošlogodišnjeg festivala. Negdje u blizini u stopu ga je pratio štićenik Igor Cukrov kojeg je pjesmom "Lijepa Tena" doveo do Eurosonga u Moskvi. Igor se, pak, cijelo vrijeme trajanja festivala družio s Ivanom Huljićem, sinom Tončija i Vjekoslave Huljić.

Napokon u finalu "prave zvijezde"

Na kraju cijele priče, Nenad Ninčević je izjavio kako smatra da je festival uspio "jer su do finala došle prave zvijezde". Pohvalio je izvođače rekavši kako im je bilo sasvim svejedno tko će pobijediti "jer su svi opušteni i nitko nikoga ne vuče za rukav niti ne pljuje".

Grand Prix i prvu nagradu publike dobila je pjesma "Mali Paškin" Đanija Stipanićeva i klape Sv. Juraj Hrm. Drugi najbolji su Alen Nižetić, Mladen Grdović, Matko Jelavić i Tomislav Bralić udruženi u kvartet Grdelin. Treća nagrada publike pripala je pobjednicima prve večeri, grupi Viva. Prema ocjeni stručnog žirija nagrada "Zdenko Runjić" pripala je Tediju Spalatu i muškoj klapi Filip Dević, a drugo mjesto u toj kategoriji pripalo je klapi Intrade.

Pobjednika po ocjeni gledatelja Đanija Stipaničeva, žiri je svrstao na treće mjesto. Nagradu za tekst dobio je Hari Rončević za pjesmu "Da zadovolija te ne bi", a nagradu za izniman doprinos hrvatskoj glazbenoj kulturi dobili su Tonči Papić, Zorica Kondža, Helena Papić i Vinko Lesić posthumno.

Status najvećeg ljetnog festivala više nije upitan?

U ugodnom festivalskom ozračju dalmatinske palače kojoj je centar scenografije, prema ideji umjetnika Zvonimira Mihanovića, agava "jer je ovo festival Mediterana", uživao je veliki broj Splićana i glazbenika koji nisu nastupali već su došli podržati svoje kolege. "Mladi na Mediteranu na listovima agave pišu i govore o svojoj vjernosti i ljubavi, pišu svoje ljubavne zakletve, uspomene gdje su se možda prvi put poljubili i tome slično. Agava je vječni svjedok da će na Mediteranu vječno živjeti ljubav", rekao je Mihanović, a je li Split i njegov festival napokon vratio svoj dignitet i status kakav dolikuje najvećem i najraskošnijem ljetnom festivalu procijenite sami.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.