Je li u Hrvatskoj sve teže doći do novog ili rabljenog vozila?

Sadržaj nastao u suradnji s: Viator Drive

HRVATSKA nije samo jedna od najstarijih nacija nego ima i neka od najstarijih vozila u Europskoj uniji. Prosječna starost u 2022. godini iznosila je 14.5 godina, kako pokazuju podaci Centra za vozila Hrvatska. Od registriranih 2.4 milijuna vozila, uvidjelo se da je gotovo 70 posto njih starije od 10 godina. Od Hrvata su u EU-u po ovim statistikama gori Grci, Rumunji, Česi, Estonci, Bugari i stanovnici Litve.

U prilog brojkama tehničkog pregleda ne ide ni udio od 18 posto vozila koja su proglašena neispravnima. Bilo je sveukupno 2.3 milijuna zabilježenih grešaka, a najveći postotak zauzeli su uređaji za svjetlosnu signalizaciju. Vozila u Hrvatskoj zbog starosti sve je teže održavati, a to utječe i na sigurnost u prometu.

Stariji automobil utječe na percepciju

Prema istraživanju Europske agencije za okoliš, starija vozila imaju nižu energetsku učinkovitost, što rezultira većom potrošnjom goriva i većim emisijama stakleničkih plinova.
Osim što utječe na vlasnike osobnih automobila, visoka prosječna starost vozila u Hrvatskoj predstavlja izazov i za poduzetnike te vlasnike tvrtki. Naime, česti i skupi popravci s tehničkim održavanjem, osim što su nepredvidivi, postaju i financijski teret za poslovne budžete. 

Cilj svakog poduzetnika ili vlasnika firme je da ima kvalitetno i atraktivno vozilo. S psihološkog aspekta ono može pomoći u izgradnji imidža, a pokazale su to i brojke anonimne ankete koju je proveo Morning Consult. Čak 67 posto ispitanika je reklo da vozila otvaraju dodatnu mogućnost zarade te su bitne za imidž. 

U čemu je kvaka? Posjedovati osobni ili poslovni automobil postalo je skupo. Cijene vozila i održavanja su porasle za četvrtinu unazad tri godine na globalnoj razini, a zbog nedostatka mikročipova i proizvođača vozila nudi se ograničena ponuda te se na njih čeka mjesecima. Jedno od rješenja je tržište rabljenih automobila, međutim, i ondje je cijena porasla prema Consumer Reportu za 50 posto na globalnoj razini. To uključuje i cijene hitnih popravaka, održavanja i osiguranja.

Foto: Shutterstock

Kako do novog vozila za poslovne korisnike?

Ako se automobil kupuje na ime tvrtke, on će se zabilježiti kao imovina, što dalje implicira da će ući u bilancu tvrtke i postati njezin trošak. 

U trenutku kada automobil postane vlasništvom tvrtke, on bi se trebao koristiti isključivo za obavljanje poslovnih aktivnosti, što znači da se ne bi trebao koristiti za privatne svrhe. Koristiti ga mogu zaposlenici tvrtke ili oni koji imaju punomoć vlasnika tvrtke. U slučaju kvarova, koji su po statističkim podacima česti, osoba koja u tom trenutku upravlja vozilom dužna je obavijestiti o kvaru i pozvati pomoć te kvar evidentirati.

Drugim riječima, svaki prijeđeni kilometar u službenom vozilu te sva događanja povezana s tim vozilom trebaju biti evidentirani kako bi se sve smatralo zakonitim.

Lakši put do novog vozila

Kako bi se sva navedena papirologija izbjegla, postoji i mogućnost da tvrtka dođe do novog vozila a da ono ne bude vlasništvo tvrtke. Riječ je o dugoročnom najmu vozila. Takvu opciju nudi Viator Drive, a to u konačnici znači da poduzetnik ne mora brinuti ni o čemu osim o redovitom plaćanju najma. 

All inclusive ponuda nudi pokrivene police obveznog i kasko osiguranja, a održavanje i servisi su također uključeni u mjesečni najam. Sva vozila pokrivena su i policom osiguranja putnika u vozilu. Opseg pokrića i iznosi sudjelovanja u šteti prilagođavaju se specifičnim potrebama i načinu korištenja vozila. Brigu za vozilo u potpunosti preuzima najmodavac. Najmove je moguće ugovoriti u trajanju od jednog mjeseca na dulje te je vrijeme najma i kilometraže fleksibilno sukladno potrebama pojedinca.

Foto: Viator Drive

U bilo kojoj situaciji za vrijeme korištenja vozila dostupna je asistencija 24 sata. Bilo da se radi o prometnoj nezgodi ili pak o nedoumici oko specifičnosti automobila, stručnjaci iz Viator Drivea mogu riješiti problem. 

Svi troškovi redovnog održavanja i izvanrednog servisiranja vozila uvijek su uključeni u mjesečni iznos. Na ovaj način svi nepredviđeni troškovi i brige nisu više dio poslovnog korisnika, već najmodavca vozila.

Ako vozilo više nije u voznom stanju, u najkraćem mogućem roku moguće je dobiti zamjensko vozilo, a za vozilo u kvaru organizirat će se najbrži mogući popravak na odgovornost najmodavca.

Viator Drive raspolaže širokom ponudom vozila dostupnih za dugoročni najam. Bilo da se radi o malom gradskom vozilu, luksuznoj limuzini, dostavnom vozilu ili pak potpuno električnom automobilu, u ponudi je dostupno gotovo sve. Više detalja o dugoročnom najmu vozila, ali i o načinu korištenja ove usluge moguće je pronaći ovdje.

Sponzorirani sadržaj donose Index i Viator Drive u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Pročitajte više