Jedna stvar sinoć je svima pokvarila gledanje Suza svetog Lovre

Foto: Filip Kos/PIXSELL

MNOGI su noćas gledali prema nebu kako bi ugledali Perzeide, poznatije i kao Suze svetog Lovre. Upravo noćas je bio njihov maksimum aktivnosti, a najave su bile da će se vidjeti deset do 15 sjajnih meteora na sat.

Nažalost, planove je pokvarila jaka mjesečina zbog koje se ovaj spektakl na nebu jako slabo vidio. Ove fotke stižu s Visa, gdje su promatrači ostali razočarani.

U narodu su Perzeidi poznati i kao suze sv. Lovre, ali je taj naziv postao popularan tek posljednjih pedesetak godina, ponajprije u Dalmaciji gdje je preuzet iz Italije, rekao je glavni tajnik Hrvatskog astronomskog saveza (HAS) Dorian Božičević.

Točnije, radi se o pjesmi "10 Agosto" poznatog talijanskog pjesnika iz 19. stoljeća Giovannija Pascollija, koji je u njoj opjevao godišnjicu smrti svoga oca na kojega ga podsjećaju meteori koji padaju u tom razdoblju godine. Baš 10. kolovoza je i spomendan kršćanskoga mučenika sv. Lovre, rimskoga đakona pogubljena 258. za vrijeme cara Valerijana kojega su njegovi mučitelji spržili na rešetki, a on im je hrabro rekao: "Gotov sam s ove strane, okrenite me na drugu."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.