Jeste li dovoljno hrabri da nekome promijenite život?

Foto: 123rf

ZNATE li kako izgleda jedan dan djeteta oboljelog od dječjeg dijabetesa? Rano ujutro počinje provjerom razine šećera u krvi i razine ketona te zatim davanjem inzulina penom (injekcija) ili pumpicom.

>>"Slatki kao šećer": Djeca oboljela od dijabetesa trebaju baš vas, evo kako im možete pomoći<<

Inzulin je hormon koji omogućava ulazak šećera iz krvi u stanice. Djeca oboljela od autoimune bolesti dijabetesa tipa 1 ne proizvode inzulin prema potrebama i, da bi živjeli, moraju ga nadomjestiti izvana. A razine šećera u krvi ovise o toliko mnogo faktora: što i kada su jeli, što i kada su pili, kako i koliko su se kretali, kako se osjećaju, što rade, imaju li virozu, kakvo je vrijeme do koji inzulin koriste i kako terapija djeluje. Zbog svega toga uz sve svakodnevne aktivnosti djeca tijekom dana dalje provjeravaju razine šećera u krvi i prema potrebi si daju ili im roditelji daju inzulin. Ako u inozemstvu nisu kupili kontinuirane mjerače i pripadajuću opremu svaka kontrola razine šećera znači ubod u prstić da bi dobili kapljicu krvi i na nju prislonili trakicu utaknutu u aparatić za mjerenje. I ta se kontrola nastavlja i noću. Radno vrijeme obitelji 24/7.

Kontrolu nad razinama šećera u krvi nemoguće je imati u pravom smislu te riječi, ali uz mnogo pažnje i discipline moguće je usavršiti stalnu prilagodbu i većinu vremena razinu šećera u krvi održavati u prihvatljivom ili ciljanom rasponu. Glavni cilj neprestane brige, gledanja na sat, brojanja, računanja, praćenja i pamćenja je održavanje željenog raspona, odnosno izbjegavanje hipoglikemije – preniske razine šećera u krvi i hiperglikemije – previsoke razine šećera u krvi. Uz akutne i dugoročne posljedice koje mogu izazvati, preniske i previsoke razine šećera dijete čine slabim, nevoljnim, nervoznim, dijete se ne može igrati, pratiti aktivnosti, učiti. Zato dijete uz svu opremu za mjerenje i inzulin uz sebe uvijek nosi i glukozu za brzo dizanje razine šećera, obrok složenih ugljikohidrata za održavanje razine šećera u krvi, vodu i prvu pomoć za slučaj da ostane bez svijesti. I to je fizički teret koji dijete ili za njega njegov roditelj uvijek nosi uz sebe.

Ako je šećer nizak dijete će morati prekinuti aktivnost i odmoriti te pojesti glukozu i obrok. To se može dogoditi usred igre u parku, u vrtiću ili tijekom nastave. Ako je potrebno razinu šećera će kontrolirati i usred trgovine, u tramvaju, na zimi na putu iz škole, u mraku tijekom kino predstave ili u kazalištu, na treningu ili u igraonici na proslavi rođendana.

Dijabetes tipa 1 s vremenom postaje stil života, uklapa se sa svakodnevnim životom obitelji oboljele djece. Držati kontrolu mogu i djeca, a isto tako uz malo hrabrosti, uz edukaciju te stručnu i podršku roditelja možete i vi. A kako bi pokazali da ima ljudi koji mogu i žele djeci oboljeloj od dijabetesa tipa 1 pružiti podršku pokrenuli smo program Slatki servis.

Volonterski, u vremenu kraćem od jednog dana u mjesecu možete biti uz dijete i obitelj i pridržati im na kratko teret dijabetesa. Iako djeca i obitelji to mogu (i moraju) sami, podrška im omogućava preraspodjelu dijela odgovornosti i povremeno „isključivanje“, odnosno povećava kvalitetu života i mogućnost dostizanja punog potencijala. Program podržava i Ministarstvo zdravstva i Grad Zagreb te drugi donatori.

Na koji način volonteri pružaju djetetu i obitelji podršku? U okviru dvadeset sati mjesečno prema svojim mogućnostima, a prema potrebama djeteta i obitelji volonter individualno boravi s djetetom i aktivnosti prilagođava potrebama djeteta i svojim vještinama. Možete zajedno u planinarenje, na bicikl, u park, u šetnju, možete se igrati i učiti u kući, otići u kino, zoološki vrt, muzej, možete djetetu biti pratnja na aktivnosti i obveze. Možete prema mogućnosti i potrebi biti pratnja djetetu i na cjelodnevne ili višednevne aktivnosti. A svi troškove volontiranja pokriva udruga. Uz nova poznanstva, znanje, iskustvo i zadovoljstvo volonteri dobivaju mnogo dječjih osmjeha zahvalnosti.

Prijave za projekt Slatki servis primamo do 8. listopada i odmah krećemo s pripremama. Informacije o projektu možete pronaći na našoj mrežnoj stranici (Udruga za skrb djece s posebnim zdravstvenim potrebama 3L).

Javite nam se! Hitno tražimo do dvadeset volontera na području Zagreba i okolice.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.