Jo Nesbø jutros je došao na Dinamov stadion. Pogledajte kako se proveo

Foto: Press

SLAVNI norveški pisac krimića Jo Nesbø gostuje u Hrvatskoj. Nakon što se prekjučer susreo sa splitskom publikom, večeras ga očekuje susret sa zagrebačkom. U Splitu ga je dočekalo više od 500 obožavatelja, a očekuje se da će ta brojka u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu biti i veća.

Jutro prije promocije pisac je proveo na Dinamovom stadionu. Pucao je po golu, igrao je bilijar i nije skrivao da se odlično provodi.

 

Naime, Nesbø je bivši nogometaš koji obožava Luku Modrića i prati hrvatsku reprezentaciju jer mu je njegova, kako kaže, dosadna.

Jedan je od najpoznatijih svjetskih pisaca trilera s prvoga mjesta svjetskih lista bestselera. Pjevač je i tekstopisac norveškog pop-rock sastava Di Derre. Autor je niza romana u kojima je glavni lik neprilagođeni detektiv Harry Hole - Šišmiš, Žohari, Crvendać, Nemeza, Đavolja zvijezda, Spasitelj, Snjegović, Leopard, Fantom, Policija i Žeđ - te romana Sin, Ponoćno sunce, Krv na snijegu, Lovci na glave, Macbeth, Kraljevstvo.

Za prvi u seriji romana o detektivu Harryju Holeu, Šišmiš iz 1997., dobio je nagradu Riverton za najbolji norveški kriminalistički roman te nagradu Stakleni ključ za najbolji nordijski kriminalistički roman. Nakon ovih su uslijedile i brojne druge nagrade, od kojih je posljednja nagrada Peer Gynt "za međunarodni uspjeh i postavljanje Norveške na kartu svjetske literature".

Osim romana o Harryju Holeu, izdao je i četiri romana za djecu u seriji o doktoru Proktoru, kao i nekoliko samostalnih romana i zbirki kratkih priča. Prema romanu Lovci na glave u Norveškoj je 2011. snimljen istoimeni film u režiji Mortena Tylduma. Lani je objavio dvije knjige, Stručnjak za ljubomoru i druge priče te Otok štakora i druge priče.

Knjige su mu prevedene na 50 jezika svijeta i prodane u više od 50 milijuna primjeraka. Za posljednjeg posjeta u Zadru i Zagrebu 2018. Nesbo je predstavljao svoju preradu Shakespeareove drame Macbeth.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.