Kako je Volodimir Zelenski postao miljenik holivudske elite?

Foto: Profimedia

KAD je Ben Stiller ušao u ured ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog u lipnju, zagrlio ga je i rekao mu: "Ti si moj heroj."

Stiller je samo jedna u nizu zvijezda iz svijeta zabave koje su otišle na put u Kijev kako bi upoznale Zelenskog, koji je i sam bivši glumac i komičar. Put je to koji uključuje noćno putovanje vlakom iz Poljske jer komercijalni letovi ne mogu letjeti u zračnom prostoru Ukrajine iz sigurnosnih razloga, piše The Guardian.

Prije Stillera u posjet Zelenskom je došao glumac Sean Penn, koji je posjetio Ukrajinu tri puta od invazije te snima dokumentarac o ratu u kojem će se Zelenski zasigurno pojaviti. Prilikom svog posljednjeg posjeta Penn je Zelenskom dao jednog od svojih Oscara da ga zadrži do pobjede Ukrajine, što je bio Pennov način da pokaže koliko vjeruje da će predsjednik i država preživjeti ovaj rat.

 

"Osjećam se užasno. Ovo je za tebe. To je samo simbolična glupost, ali ako znam da je ovo ovdje s tobom, osjećat ću se bolje i snažnije za borbu", rekao je Penn Zelenskom u studenom.

Posjećivali su ga Richard Branson, Jessica Chastain, Bono i David Letterman

Ostale zvijezde koje su posjetile Zelenskog su britanski avanturist Bear Grylls, osnivač Virgin Groupa Richard Branson, glumica Jessica Chastain, Bono iz U2, TV voditelj David Letterman, španjolsko-američki kuhar José Andrés i povjesničar Timothy Snyder.

Angelina Jolie i akcijska zvijezda Jean-Claude Van Damme, koji su snimali Netflixovu produkciju u Kijevu prije dvije godine, također su posjetili Ukrajinu kako bi se susreli s izbjeglicama i vojnicima. Van Damme je pozirao za video s ukrajinskim vojnicima u prosincu, uzvikujući tradicionalni ukrajinski ratni poklič "slava Ukrajini, slava herojima".

Brojne poznate osobe još nisu posjetile Ukrajinu, ali koriste svoje platforme za prikupljanje sredstava za pomoć ratom pogođenoj zemlji. Glumica ukrajinskog podrijetla Mila Kunis i njezin suprug Ashton Kutcher, koji su i prije rata bili prijatelji obitelji Zelenski, početkom rata su prikupili više od 30 milijuna dolara.

Glumac iz Ratova zvijezda Mark Hamill, koji se dobrovoljno javio da postane jedno od zaštitnih lica platforme za prikupljanje sredstava ukrajinskog predsjednika, United24, nedavno je dao glas aplikaciji sustava za uzbunjivanje u slučaju zračnog napada širom Ukrajine.

"Hollywood poštuje Zelenskog jer ga doživljava kao istinskog heroja"

"Zbog svoje pozadine mu govorništvo leži. Mislim da to rezonira s brojnim slavnim ljudima", kaže Nikki Fowler, predsjednica organizacije Hollywood Critics Association, koja i sama djelomično potječe iz Ukrajine. Hollywood "poštuje" Zelenskog jer ga doživljava kao istinskog heroja, tvrdi Fowler i dodaje da njegov "život imitira umjetnost" i to je zaintrigiralo ne samo Hollywood već i SAD.

Novinar The Hollywood Reportera Etan Vlessing smatra da to što Zelenski uspješno "dominira cjelodnevnim izvještavanjem koristeći društvene mreže i obraćanja putem videa u Hollywoodu generira ogromno poštovanje, a ne samo prolaznu slavu".

 

S oduševljenjem je dočekan i u Cannesu, gdje je njegovo obraćanje pozdravljeno pljeskom i ovacijama, a Time, Politico i Financial Times proglasili su ga osobnom godine.

"Zelenski, i sam bivši glumac, vrednuje moć glumaca, posebice holivudskih. To Ukrajinu popularizira diljem svijeta", smatra Julija Mendel, njegova bivša glasnogovornica, koja dodaje da je Zelenski uložio napore da ljudi (uključujući zvijezde), a ne samo političari, shvate što se događa u Ukrajini.

Ukrajinski zapovjednik oružanih snaga Valerij Zalužnji popularniji je od Zelenskog

"Zelenski je u početku bio poprilično agresivan, no izražavao je kolektivne misli i osjećaje mnogih Ukrajinaca", kaže Mendel ukazujući na njegovo obraćanje od ožujka, kada je NATO-u rekao da je slab te da snosi odgovornost za svakog mrtvog Ukrajinca. Nakon nedavnih uspjeha ukrajinske vojske uz zapadnjačku pomoć, predsjednikova retorika postala je umjerenija.

"Želi Ukrajinu predstaviti kao partnera", kaže Mendel.

Usprkos predsjednikovoj međunarodnoj popularnosti i statusu u Hollywoodu, ukrajinski zapovjednik oružanih snaga Valerij Zalužnji, koji intervjue daje vrlo rijetko, uživa veću popularnost. Ukrajinci, naime, ratni uspjeh pripisuju vojsci, a time i njenom zapovjedniku.

Zelenski, čija popularnost zadržava pozornost na ukrajinskome cilju, i dalje računa na potporu Ukrajincima. Također, posjeti slavnih za Ukrajince su "velika stvar", smatra Mendel.

Kao zahvalu za iskazanu potporu Zelenski je neke podupiratelje u sklopu ukrajinskog Walk of Famea i nagradio, a među nagrađenima su se našli Penn, Andrés, Boris Johnson te poljski, latvijski, češki i slovenski politički vođe.

Pročitajte više