Kako objasniti hawk tuah curu?

Screenshot: TikTok

HAWK TUAH ludilo još uvijek traje i premda nije ni približno intenzivno kao u prvim danima pojavljivanja mema, vjerojatno ste se barem jednom tijekom cijele ove cirkusarije zapitali: "U redu, tko je ovdje lud? Dala je otkaz i angažirala agenta? O kakvoj karijeri govorimo? Koji je njezin talent? Što se događa?" 

Čak i mi koji ovaj medijski showbiz cirkus pratimo svakodnevno i puno intenzivnije nego što bismo htjeli, ostali smo malo zatečeni smjerom u kojem je popularnost Hawk Tuah djevojke krenula. 

Ovo nije ništa novo, a opet jest

I prije smo imali random ljude s ulice koji bi stekli određeni stupanj popularnosti, najčešće kao memovi koji se prošire društvenim mrežama i s vremenom nestanu. Čak se i kod nas dogodio gospodin Toni koji je postao poznat jer je izjavio "vježbaj, pizda ti materina". Međutim, svi oni brzo ispare i ne kapitaliziraju tu kratkotrajnu popularnost. Haliey Welch je više od memea, a nemoguće ju je strpati i u bilo koju od postojećih kategorija. 

@timanddeetv “YA GET ME” 😂 #foryou #viral #rizz #publicinterview #fypツ #xybca #6thstreet #nashville #reels #hawktuah #hawktuahgirl #funny #college #party #cmafest ♬ original sound - timanddeetv

Nije YouTube kreatorica, iako se izvorni video pojavio na YT kanalu Tim & Dee TV, a nije ni tiktokerica, iako je svoj put prema uspjehu započela upravo na toj mreži. Instagram profil otvorila je tek nakon što je video postao viralni hit i u samo jednom danu skupila preko 100 tisuća sljedbenika (imala ih je preko milijun u manje od tjedan dana). Tu je naravno i linija šilterica s njezinom poštapalicom na kojima su u samo nekoliko tjedana zaradili 65 tisuća dolara, dala je otkaz u tvornici opruga za krevet gdje je donedavno radila, nabavila agenta i otvorila vlastitu tvrtku 16 Minutes te zaštitila svoju poštapalicu. 

Sve su to odlični potezi za osobu kojoj je jasno da svojih pet minuta treba iskoristiti najbolje što može, ali pravo je pitanje kakva karijera očekuje osobu čija se popularnost temelji na snazi jednog jedinog mema? Je li ovo uistinu toliko posebna situacija ili smo ovu putanju karijere već susretali? 

Amerika i politiziranje apsolutno svega

Kao i sve ostalo u SAD-u, prva stvar koja se dogodila je politizacija cijele priče. Liberali i konzervativci odmah su krenuli analizirati na čijoj je Welch strani i, premda bi se dalo zaključiti da ju je prigrlila desnica jer osim što je južnjakinja koji su skloniji republikancima, pojavila se i na pozornici uz country zvijezdu Zacha Bryana. No, već u prvom intervjuu nakon slave, odgovorila je da Donaldu Trumpu "ne bi dala hawk tuah". I dok vam mozak obrađuje ove informacije i svim se silama trudi ne povratiti u lubanju, pokušajte na neki način intelektualno obuhvatiti apsolutnu bizarnost cijele ove situacije. 

Dakle, Amerikanci najozbiljnije raspravljaju o tome za koga će glasati neka random djevojka koja je postala popularna zato što je simpatično opisala pušenje. To će vam reći apsolutno sve što trebate znati o Americi, medijima i konceptu popularnosti. 

Uglavnom, s tim na umu, treba znati i da konzervativci nisu najluđi za time da u svom taboru imaju takvu "razvratnicu" koja je, kao što naslov kolumne Jasona Whitlocka iz Blaze kaže, "odbojna i problematična kao Pride parade". Naravno, to je bilo i za očekivati od američkih "uimeobiteljaša" i "domovinskih pokretača" koji se toliko neumorno i opsesivno bave LGBTQ+ zajednicom i njihovim ekvivalentima rodnih studija da im preuzimaju svaki aspekt života.

A ova 21-godišnjakinja iz Tennesseeja samo želi monetizirati ovu epizodu i nastaviti sa životom. "Ne želim da to ostane moj imidž. Ne vidim da je to kao neka moja stvar. Ne želim ostati poznata po tome", rekla je gostujući u podcastu Plan Bri Uncut. 

Koliko može zaraditi?

No, za sad je to ono na čemu zarađuje. I u ovom trenutku onaj dio nas koji je odgajan da teškim radom stječe svoj krvlju poškropljen novac vjerojatno se pita: "Koliko uopće ova može zaraditi od te pizdarije?"

Odgovor je - vjerojatno puno više od vas. 

Jedan od načina zarade je pojavljivanje na tulumima diljem Amerike. Samo za jedno pojavljivanje u klubu u Miamiju dobila je 30 tisuća dolara. Nekoliko takvih ukazanja u narednim mjesecima i djevojka je već u klubu onih koji na računu imaju šestoznamenkastu cifru što je neusporedivo više nego što bi ikada zaradila u tvornici opruga za krevete. Pošten posao? Definitivno. Isplativ? Apsolutno ne. 

Već je dala do znanja da neće otvoriti profil na OnlyFansu, ali s obzirom na ponude, neće ni morati. Naime, piše se da je trenutno u pregovorima za reality show koji bi se bavio njezinim životom, a u člancima stoji i da se radi o ozbiljnim igračima, što znači da bi se moglo raditi i o ozbiljnim iznosima. 

Da stvar bude bolja, njezin viralni moment samo je odskočna daska jer producenti su uvjereni da je karizmatična, duhovita i da se ljudi s njom poistovjećuju, što joj u tom dijelu industrije otvara mnoga vrata. Osim toga, to nije jedina poslovna ponuda u ovom trenutku. 

Kakvu poruku poslati? 

No, čak i ako se reality show ne dogodi, a pozivi u klubove s vremenom nestanu (što će se nesumnjivo dogoditi), ostaju joj milijuni sljedbenika koje serijom pametnih poslovnih poteza može pretvoriti u legitiman i stalan izvor prihoda, kao što je to slučaj s mnogim drugim influencerima. 

Ukratko, koliko god neki od nas prezirali influencere, reality zvijezde i zazivali povratak pravim vrijednostima i vremenima kada je pošten čovjek na pošten način zarađivao pošten novac stvarajući nešto korisno što svijet čini boljim mjestom, činjenica je da to nije svijet u kojem živimo. No, čak i u tom svijetu, Welch je izuzetak jer mnogi su pokušali, ali rijetki su od svojih viralnih sekundi uspjeli izvući što i ona. 

Da se razumijemo, svi smo svjesni da je kompletno abnormalno, nevjerojatno i jednim dijelom neopisivo demoralizirajuće ako osoba koja je izjavila jednu jedinu rečenicu do kraja ove godine zaradi više nego će bilo tko od nas zaraditi u narednih 20 godina teškog rada, ali u isto vrijeme, ovo je osoba koja bi na temelju jedne jedine rečenice mogla zaraditi više nego će bilo tko od nas zaraditi u narednih 20 godina teškog rada. 

Da parafraziram onu staru. Nit je orala, nit kopala, nit glumila, nit pjevala, nit slikala, nit pisala, nit studirala, nit doktorirala... i tako dalje. Jednostavno se snašla u svijetu koji funkcionira tako kako funkcionira.

Teško je reći kakvu to poruku šalje mladima, ali poruka je definitivno poslana.  

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.