Kako spremno dočekati proljeće

Foto: Press/Shutterstock

TOLIKO smo ga čekali i napokon je ovdje - stiglo je proljeće. Nakon dugih hladnih dana, željno smo očekivali sunce, laganiju odjeću i svježe namirnice. Ali nismo očekivali da ćemo biti umorni. Kako se riješiti proljetnog umora, koje voće i povrće jesti dolaskom nove sezone, kako pripremiti stopala za nove sandale i još nekoliko korisnih sitnica pročitajte u našem vodiču.

1. Otjerajte proljetni umor

Osjećaj slabosti, manjak koncentracije, pospanost… sve su ovo simptomi proljetnog umora koji je uzrokovan oslabljenim imunološkim sustavom, nedostatkom vitamina C i prilagodbom organizma na nove vremenske uvjete. Osjećaj umora možete umanjiti ako pijete dovoljno tekućine, a preporučuje se unos najmanje litre i pol vode dnevno. Za podizanje energije za doručak jedite puno proteina - poput jaja, sira ili jogurta, u kombinaciji s pecivom od cjelovitih žitarica.

2. Jedite puno sezonskog voća i povrća

S dolaskom proljeća na tržnicama se sve ponovno šareni. Crvene rotkvice su prave vitaminske bombe koje nas snabdijevaju kalijem, vitaminom C, selenom i folnom kiselinom, a tu je i mladi luk koji sadrži alicin koji je zdrav za srce, te vitamin A koji je zdrav za oči, i vrlo malo kalorija. Grašak također stiže s proljećem, a ima puno proteina, vitamina A i C. Sigurno će vas kao i svake godine razveseliti pojava prvih domaćih jagoda na tržnicama. Ne samo da su vijesnik proljeća i lijepih dana, nego su i bogate vitaminom C i antioksidansima. No, ne zaboravite ni na plavu ribu, poput sardina, koja je pristupačna cijenom, a prepuna zdravih omega-3 masnih kiselina.

3. Aktivirajte se

Nakon doručka bi bilo najpametnije posvetiti vrijeme tjelovježbi koja će vas razbuditi, dati potrebnu energiju i popraviti raspoloženje. Nije potrebno da se bacite u ekstreme i provodite sate u teretani, dovoljno je već da odete u šetnju ili na lagano trčanje.

4. Ranije na spavanje

Vrlo je važno provoditi tzv. higijenu spavanja. Kako bi se riješili umora potrebno je ići na spavanje ranije nego obično, osobito ukoliko kasno liježete, a ujutro, nakon buđenja odmah ustati. Umor i klonulost će biti povećani ako dan ne počnete aktivno odmah nakon buđenja.

5. Promijenite izgled

Promjena sezone zove da promijenite nešto u garderobi i u načinu šminkanja. Eksperimentirajte s novim izgledom - promijenite malo frizuru i ošišajte šiške, nabavite sjajilo za usne i posegnite za jarkim bojama u odjeći. Ako ne želite ići tako daleko da se zaogrnete jarko rozim balonerom, barem se odreknite sigurne, velike, crne torbe za posao i posegnite za nekom drskom nijansom. Odmah ćete živnuti!

6. Stopala na sunce

Lagano se skida sloj po sloj odjeće i vrlo brzo stiže vrijeme kada ćemo ogoliti i naša stopala. Iako možda ne mogu odmah biti preplanule, naše noge uvijek mogu biti lijepe, zdrave i njegovane. Napravite piling stopala i pedikuru. Ako imate problema s gljivicama, odmah krenite u borbu. Kod gljivične infekcije kože na stopalima, koju prate ljuštenje i suhoća kože, a u prostorima između prstiju i crvenilo, svrbež te ranice, prednost se daje kremi.

Exoderil osim što ubija gljivice, dodatno omekšava i vlaži kožu, a ako su gljivice zahvatile vaše nokte postoji i Exoderil u obliku otopine. Exoderil otopina prodire duboko u strukturu noktiju sve do žarišta zaraze te ubija gljivice. Trebate je koristiti samo jednom dnevno. Ono što je važno u liječenju glivičnih infekcija je da budete uporni, jer su gljivice otporne i kako se ne bi vratile, terapiju je potrebno provoditi još najmanje 2 tjedna nakon nestanka kliničkih simptoma, a najbolje do izrastanja novog nokta.

7. Proljetno čišćenje

Ritual rješavanja nereda u kući i bacanje stvari koje su se nakupile imaju pravi terapeutski učinak. Spakirajte staru odjeću koju više nećete nositi i poklonite ju nekom, pospremite zimske kapute i čizme i krenite rasterećeno u novi početak i novu sezonu!

Više o Exoderil proizvodima pročitajte ovdje!

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Plaćeni oglas o lijeku.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.