Karlovački HGSS-ovci tijekom akcije spasili srndaća i pustili ga u prirodu

Foto: Facebook

NA FACEBOOK stranici HGSS-a Karlovac objavljena je priča o akciji koja se odvijala za vikend. HGSS-ovci su izvlačili divljač iz speleološkog objekta i spasili mladog srndaća. 

"Osim subotnje potražne akcije, u nedjelju smo imali akciju izvlačenja divljači iz speleološkog objekta. Na području Općine Barilović u speleološki objekt naziva Mijatova jama dana 11.03.2023. za vrijeme terenske nastave speleološke škole Planinarskog društva Osmica polaznici i instruktori su se susreli s mladim srndaćem", napisali su u objavi.

Osim subotnje potražne akcije u nedjelju smo imali akciju izvlačenja divljači iz speleološkog objekta. Na području...

Objavljuje HGSS Stanica KarlovacPonedjeljak, 13. ožujka 2023.

Nije bio ozlijeđen te je pušten u prirodu

Kažu da srndać nije bio ozlijeđen, ali da ne bi samostalno mogao izaći iz objekta jer je jako dubok.

"Neozlijeđena životinja daljnjim boravkom u tome objektu ne bi dugo još živjela, a mogućnost ulaska i izlaska je jedino korištenjem užeta s obzirom na to da je objekt dubine 50 metara te dužine više od 1 km. Po dobivanju potrebnih podataka 12.03.2023. na teren izlazi 10 spašavatelja HGSS Stanice Karlovac i 3 spašavatelja HGSS Stanice Zagreb", napisali su.

Srndaća su nakon spašavanja pustili u prirodu.

"Dolaskom na lokaciju prva grupa spašavatelja se spušta u objekt te locira životinju, dok druga grupa spašavatelja umiruje životinju te zajedno ju pripremaju za evakuaciju iz objekta. Samu evakuaciju iz objekta je bilo potrebno provesti vrlo oprezno zbog opasnosti kao se životinja ne bi probudila i ozlijedila. Po završetku izvlačenja udaljilo ju se od samoga ulaza te na sigurnoj udaljenosti pričekalo dok se probudi, nakon čega je puštena u prirodu", napisali su.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.