Kladimo se da niste znali ove činjenice o nekim od najvećih hitova

Foto: Profimedia

VRAĆAMO se s još jednim tekstom prepunim glazbene trivije. 

Britney Spears - ...Baby One More Time

O Maxu Martinu smo već pričali i kontekst je bio vrlo sličan. Ponovno se radi o njegovom lošem poznavanju engleskog jezika, a veliki hit Britney Spears Martin je napisao s Ramijem Yacoubom. Ono što danas mnogi prepoznaju kao seksualnu aluziju zapravo je pjesma o komunikaciji. Naime, Martin i Yacoub iz nekog su razloga pretpostavili da je "hit" američki sleng za "call". I ostalo je povijest. 

The Beatles - I Am the Walrus

Kasnih šezdesetih John Lennon doznao je da u njegovoj nekadašnjoj školi postoji predmet u sklopu kojeg srednjoškolci analiziraju tekstove Beatlesa. Kako bi im postavio izazov, napisao je potpuno besmislenu pjesmu. 

Beyonce - Partition

U odličnoj pjesmi R&B zvijezde postoji cijeli jedan dio na francuskom, a ako ste poznavatelj jezika, znat ćete i da je prijevod: "Voliš li seks? Seks. Fizičku aktivnost. Koitus. Voliš li ga? Jesi li zainteresiran za seks? Muškarci misle da feministice mrze seks, ali to je jako stimulirajuća i prirodna aktivnost koju žene vole." 

Taj dio jasan je sam po sebi, ali ono što možda ne znate jest da je vjerojatno preuzet iz kultnog filma The Big Lebowski u kojem Julianne Moore vrlo slična pitanja postavlja Jeffu Bridgesu. 

The Clash - London Calling

Možda niste pretjerano razmišljali o Strummerovom tekstu za ovu pjesmu, ali motivirana je njegovim strahom od potencijalne poplave Londona nakon što je pročitao da bi se Temza mogla preliti i potopiti grad. Ako ništa drugo, barem ćete malo bolje shvatiti dio teksta u kojem priča o životu blizu rijeke. 

Phil Collins - Sussudio

Ne znate što znači "sussudio"? Niste jedini. Štoviše, pojma nema ni Phil Collins, koji je pjesmu napisao. U epizodi Storytellersa VH1 rekao je da je tu riječ izmislio i koristio privremeno, dok ne pronađe nešto bolje. 

"Znao sam da moram pronaći neku drugu riječ, ali kad sam se vratio i pokušao smisliti nešto drugo, ništa nije bilo bolje od 'sussudio', tako da je to i ostalo", rekao je pjevač.

Hanson - Mmmmbop

Prva stvar koju trebate znati o ovom svojevremeno sveprisutnom hitu je to da su ga napisali Dust Brothersi (Michael Simpson i John King), koji iza sebe imaju suradnje s izvođačima koje ni u najluđim snovima ne biste povezali s braćom Hanson. To su Beastie Boysi, Beck, Korn, Boo Yaa Tribe i soundtrack za Fight Club. 

Druga stvar je to da je pjesma isprva bila laganica koja se pojavila na prijašnjem izdanju singla. 

Billy Joel - Tomorrow Is Today

Tijekom sedamdesetih Joel se našao usred osobnih i profesionalnih problema koji su eskalirali do te mjere da si je jednog dana odlučio oduzeti život popivši laštilo za namještaj. Svoje oproštajno pismo, napisano u formi pjesme, kasnije je pretvorio u Tomorrow is Today, a pjesma mu je u potpunosti promijenila život. 

Adele - Hello

U intervjuu za Today Adele je objasnila priču iza svog velikog, možda i najvećeg hita: "Hello je pjesma o ponovnom spajanju sa svima i samom sobom. Nisam mogla pobjeći od krivnje koju sam osjećala jer sam morala napustiti dijete da bih napisala i snimila album. Ideja je bila napisati pjesmu kako doći do druge strane te priče. Generalno, to je moj pozdrav svima." 

Prince - When Doves Cry

Prince je pjesmu napisao za soundtrack svog velikog glumačkog pothvata, film Purple Rain. U biografiji koju je napisao Per Nilsen Prince je otkrio da je inspiraciju za pjesmu izvukao iz turbulentne veze sa Susan Moonsie, članicom grupe Apollonia 6. 

Halsey - Without Me

Halsey je pjesmu napisala o prekidu s tadašnjim dečkom, reperom i producentom G-Eazyjem. Za Glamour je izjavila: "Najveća lekcija koju sam izvukla je da moram stvarati umjetnost, a ne novinske naslove. To može jako brzo postati vrlo jednostavno u vremenima društvenih mreža. Prvo ste glazbenik i onda postanete osoba iz medija."

Pročitajte više