Knjige koje su obilježile 2023. godinu

Foto: Press

Počujte, vi koji se nadate novitetima u ovom članku – s time smo završili za ovu godinu. Ostaje nam jedino preletjeti naslove koji su se istaknuli što u prodajnom, što u utjecajnom smislu. Protekla nas je godina dosta iznenadila vremenskim okvirom objavljivanja najvećih hitova. Dosta knjiga koje su "bum" u svijetu i kod nas, objavljeno je tek u zadnjem kvartalu.

Stoga se možda još ne ističu po prodanosti (to ćemo vidjeti tek iduće godine), ali svakako su ih čitatelji željno iščekivali te odmah krenuli kupovati i čitati. Nećemo ići po nekom redu, već češljati mentalne police. Rezerva kako nam pokoji naslov uđe u svijest. Ako su prethodne godine bile godine self helpa, onda je 2023. godina osobnih ispovijesti slavnih, memoara. No, pogledajmo malo što se zbivalo u ovih 365 dana.

Slučaj vlastite pogibelji – Kristian Novak

Književni događaj godine. Točka. To što je objavljen nedavno, ne znači da nije među najutjecajnijim naslovima ove godine. Mnogi Novaku predviđaju – u slučaju da nađe dobrog prevoditelja i izdavača – svjetsku slavu. Doista, napokon se čini da imamo pravog pisca.

Ne možeš mi ništa – David Goggins

Čitatelji su napokon dočekali prijevod izvrsne motivacijske knjige čovjeka koji se uzdigao iz pepela i bijede svog djetinjstva te od sebe napravio zvijer koja nema straha i bojazni od ideje da je cijeli svijet igračka koja mu ne može nauditi.

Knjiga će se svidjeti široj publici: sportašima, biznismenima, kućanicama – ma svima koji smatraju da u njima leži skriveni kapacitet za nešto mnogo više od lutanja po blijedoj svakodnevici. Objavljena početkom studenog, svoj puni potencijal, očekujemo, tek treba ispuniti u nadolazećoj godini.

Putovanje zvano igra - Marko Babić

Priča koja je rasplakala Hrvatsku, donijela je najveću prodaju knjiga ove godine. Sapunica s izdavačem rasplamsala je pravednički bijes te još jednom pokazala kako ispod svake površine ključa jedno drugo, bezosjećajnije more u kojem novac igra značajnu ulogu.

Zelena svjetla – Matthew McConaughey

Miljenik žena koji se pod svaku cijenu želio omiliti i muškarcima. Nakon svih fotografija sebe kako trči bez majice po plaži, u trenutku jasnoće palo mu je na pamet da možda u životu ima i neki drugi način za stjecanje poštovanja te se odlučio okušati u glumi karakternih likova. I uspio.

Trenutačno je Matthew tražen glumac od kojeg se očekuje sve više jer je potencijal pokazao u većem broju uloga. Knjiga je o osobnoj transformaciji iza koje stoje opipljivi rezultati te je se, stoga, isplati pročitati. Primijetit ćete da knjiga nije nova, no popularnost je na razini i dalje.

48 zakona moći – Robert Greene

Knjiga je u prijevodu objavljena krajem prošle godine, no pokazalo se da je želja za njom postojana. Gotovo je svaki mjesec bila pri vrhu naše top liste. I ne iznenađuje to; na vanjskim je tržištima popularna već desetljećima. Prelistate li je, makar površno, shvatit ćete da nije zezancija i plitki self help, nego djelo erudita koji savršeno razumije kako djeluju mehanizmi moći.

A isto vrijedi i u drugom smjeru: želite li se zaštititi od utjecaja, mudro bi je bilo pročitati i vidjeti na koje vas sve načine društvo i pojedinci žele, i mogu, podvući pod skute svog utjecaja. Koji nije uvijek dobronamjeran.

Prijatelji, ljubavnici i velika užasna stvar – Matthew Perry

Još jedan omiljeni glumac napustio nas je ove godine. Kao ključna figura u kultnoj seriji Prijatelji, Matthew je oduvijek izazivao simpatije i ono nešto posebno u nama, taj neki osjećaj da iza lika stoji stvaran čovjek. Knjiga je bila popularna vani i kad je objavljena prošle godine, no tragična smrt katapultirala ju je u područje ogromnog bestselera. Domaći izdavač obavio je izuzetan posao u izuzetno kratkom roku i omogućio čitateljima da budu u toku.

Žena u meni – Britney Spears

Kraljica popa (sad bivša, zbog prejake sjene Taylor Swift) odlučila je ispoljiti svoju dugogodišnju šutnju začuđujuće balansiranim i iskrenim ispovijestima. Britney se pokazuje u knjizi kao osoba koja se ne razlikuje toliko od nas običnih smrtnika – barem ne s gledišta unutarnjeg doživljaja života.

Nevjerojatno je to mutna priča o skrbništvu te dok čitate, teško vam je povjerovati da se takvo nešto događa u današnjem svijetu, kao neka moderna verzija pakla. Usto, priča se nastavlja u stvarnosti te je knjiga samo pregled događanja dosad, a ne završna riječ.

Rezerva - Princ Harry

Davno je to bilo, zar ne, u prvoj polovini godine. No Harry je učinio svoje – zaokupio mnoge čitatelje (većinom čitateljice), pružajući uvid u tajni svijet najpoznatije kraljevske obitelji na planetu. Također, shvatio je da pozornost mora zaokupiti buntom te je tako izmislio priču u kojoj je on sila pobune i promjene starih obrazaca. Naravno, sve je to farsa, ali zanimljiva poput najboljih epizoda serije The Crown. Što nije mala stvar i zanemariv uspjeh.

Krvavi mjesec – Jo Nesbo

Nesbo je najpopularniji autor krimića u nas, a iznenadio je novim romanom u svom serijalu o Harryju Holeu koji je, brat bratu, najdraži odmetnuti detektiv velikom broju čitatelja krimi-literature.

Čitatelje vješto drži u nedoumici hoće li se Harry vratiti jer iskušenja – tjelesna i emocionalna – koja stavlja pred njega svakim novim romanom nisu minorna te tako stvara podlogu za osjećaj olakšanja kad se pojavi nova knjiga. "Uh, živ je, ajde baš dobro, uh uh!"

Glukozna revolucija – Jessie Inchauspe

Još jedan naslov iz 2022. koji ne prestaje držati poziciju na top listi. Možda je tajna u tome da je autorica izokrenula naše dosadašnje viđenje dijete uključivši optimalan način prehrane u cjelokupnost života, imajući na umu da se treba stvoriti navika koja neće nestati zadnjim danom dvomjesečnog napora da jedemo ono što nam servira trenutačni stručnjak za mršavljenje.

A možda se radi o jednostavnosti i lakoći njezina pristupa. "Hej, pogledaj, trebaš samo obratiti pozornost na nekoliko stavki. Ostalo je na tebi, prepusti se kreativnosti, slobodan si."

Pročitajte više