Koncertna 2009. - odlična godina za Hrvatsku

SADA već svi znaju da ćemo ove godine uživati u čak dva koncerta irske mega grupe U2, ali bacimo li pogled na ovu koncertnu godinu mogli bi se ugodno iznenaditi i shvatiti da susjedni "Exit" možda slovi za najveći festival na ovim prostorima, ali da domaća ponuda nikako ne zaostaje. Čak štoviše, svi koji imalo prate što se odvija na domaćoj sceni jako dobro znaju da je vjerojatno najveći problem ove koncertne sezone ekonomska kriza koja će se mnogima ispriječiti na putu do odlične zabave.

4. travnja u Tvornici se održava koncert britanske goth atrakcije "The sisters of mercy", a cijena od 180 kuna u pretprodaji i 200 kuna na dan koncerta neće biti pretjerani udarac na džepove zagriženih fanova. Četiri dana kasnije na istom mjestu koncert će održati i švedski power metal bend "HammerFall" dok će Boogaloo 25. travnja ugostiti extreme metalce "Cradle of filth" na radost svih ljubitelja životinjskog urlika. Boogaloo će u šestom mjesecu, preciznije 17. lipnja dovesti i nu-metal ekipu "Disturbed".

26. travanj bez ikakve je sumnje "hepening" za sve fanove pop atrakcije Beyonce koja u zagrebačkoj Areni promovira svoj novi album "I am… Sasha Fierce".

"Žedno uho", trodnevni festival koji se održava od 27. do 30. travnja, a prošle nam je godine priuštio Shellac i Gang of Four, ove će godine ugostit Mouse on Mars, Butthole Surferse, Sunset Rubdown, William Parker Ensamble, Destructo Swarmbots, East Rodeo i industrial hip-hop duo iz New Jerseya Dälek.

Kad smo već kod hip-hopa, u sklopu Blackouta 8. svibnja u Aquarius dolaze old-skul legende Sadat X i Diamond D, a Mali Urbani Festival alias MUF (5. i 6. lipnja) počastit će nas grupama Let 3 i Partibrejkers, ali i nastupima Ja Rulea i Fat Joea koji će se po prvi puta pojaviti u Hrvatskoj. Nadajmo se da ovaj rap nastup neće završiti javnim odjebom iako se ne radi o "veličini" kao što je 50 Cent.

8. svibanj bit će odličan za ljubitelje Leningrad Cowboysa koji će koncert održati u Tvornici.

Što se klupske glazbe tiče, desetgodišnjica Kontrapunkta ugostit će cijeli niz svjetski poznatih imena kao što su: Gilles Peterson, Shea Soul, Theo Parrish, Cro-Magnon, Phil Asher, Jose James, Martyn, Dorian Concept i Mantasaya Fantasista. Zrće je ove godine također mjesto za brijače koji će u sklopu "Papaya Day & Night" (15. -30. srpnja) ugostiti moćna imena kao što su Paul Van Dyke, Armin Van Buuren i Freemasons.

21. svibanj ponovno nas seli u zagrebačku Arenu gdje će nas ponovno posjetiti Depeche Mode i predstaviti svoj novi album "Sounds of the universe" u sklopu turneje Tour of the universe 2009. Zagrebačka će Arena do kraja godine ugostiti i legendarnog Erosa Ramazottija koji će zasigurno razgaliti duše svih zaljubljenika u njegov opus.

Hartera koja je na odličnom glasu i iz godine u godinu je sve bolji bolji i u svojem petom izdanju (12. i 13. lipnja) oduševit će nas mnogobrojnim imenima između kojih se posebno ističu Royksopp (koji su nedavno izbacili i novi album naziva "Junior", a do kraja će godine i "Senior") i londonski bend Klaxons.

T-Mobile IN music festival ove se godine uistinu može pohvaliti izrazito jakim imenima jer ako vas 25. I 26. lipnja na Otok hrvatske mladeži na Jarunu ne privuku Kraftwerk, Moby, Lilly Allen, Yeah Yeah Yeahs, N. E. R. D. (u slučaju da ste ih propustili na prošlogodišnjem Exitu), Dimmu Borgir , Anthrax ili Franz Ferdinand, onda ništa neće jer riječ o zaista moćnim imenima koja se ne propuštaju. Rokaj Fest koji se održava u srpnju još uvijek nas nije zaintrigirao line-upom, ali nadamo se da će to učiniti u skorije vrijeme.

Šesti mjesec donosi nam još jakih imena kao što su Slipknot (16. lipnja - Dom sportova) i nekada iznimno popularni Limp Bizkit (20. lipnja - Šalata) koji su ponovno u izvornoj postavi.

Što se legendi tiče, tu su Carlos Santana (12. srpnja - Varaždin), Patti Smith i svestrani David Byrne koji će 13. i 14. lipnja pohoditi Zagreb. Od još uvijek nepotvrđenih imena, prema nekim napisima trebali bi nas posjetiti Massive Attack, Sinead O'Connor i Tom Jones, ali vrijeme će pokazati.

Sve u svemu i bez ikakve sumnje, 2009. će uistinu biti koncertna godina za pamćenje.

Hrvoje Marjanović
Foto: JLP/Index

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.