Kopanje nosa nije samo odurno, nego i jako opasno

Foto: Guliver/Wenn Images

TEK ĆE rijetki priznati da se unutar svoja četiri (ili još gore u javnosti) bacaju na "traženje blaga" u svom nosu. Kao djetetu vjerojatno su vam roditelji sklanjali ruku svaki put kad biste gurnuli prst u nos, no niste odustajali. Iako ne postoje službeni podaci o tome koliko odraslih kopa nos, procjenjuje se da to čini čak 99 posto njih. Osim što je to očito prilično ružno, pitanje je i koliko je kopanje nosa zapravo opasno. Sudeći po tvrdnjama doktora Ericha Voighta, prilično je opasno.

U razgovoru za Business Insider objasnio je da guranjem prstiju u nos unosimo bakterije poput zlatnog stafilokoka (bakterije koja živi na području oko nosa", a možemo si nanijeti i ogrebotine unutar nosa, koje mogu krvariti i biti pogodne za razmnožavanje bakterija. Ovisno o tome što ste prije radili rukama, kopanjem nosa u tijelo možete unijeti prilično opasne stvari.

Doktor Voigt također je naglasio da je kopanje nosa posebno opasno za djecu, jer ona ne znaju granice pa često uzrokuju krvarenja iz nosa. 

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.