Korejske prve dame imaju jednu neočekivanu dodirnu točku

Foto: FAH/EPA

NA PRVI pogled dvije korejske prve dame, koje će u petak prisustvovati svečanoj večeri nakon povijesnoga sastanka između njihovih dvojice supruga, imaju vrlo malo zajedničkoga.

Kimova dvadesetsedmogodišnja supruga Ri Sol-ju potječe iz izoliranog dijela Sjeverne Koreje, a supruga južnokorejskoga predsjednika Moon Jae-ina, Kim Jung-sook (63), rođena je na kapitalističkom jugu, no obje dijele strast prema glazbi.

Obje su, prenose mediji, prije udaje bile profesionalne pjevačice.

Kimova supruga Ri Sol-ju navodno ima 27 godina i potječe iz obitelji liječnika iz Pjongjanga koja je dio sjevernokorejske političke elite. Brojni izvori tvrde kako je cijeli život odgajana da mu bude supruga. Srednju je školu završila u Pjongjangu te je studirala glazbu u Kini, što nije neobično budući da je poznato kako je Kim velik obožavatelj plesa i pjesme, a u ženama vidi nekog "čija je dužnost zabavljati ga".

Navodno je neko vrijeme bila dijelom orkestra Unhasu te je imala nekoliko javnih nastupa. Sjevernokorejske vlasti i policija proveli su stroge mjere uništenja svih materijala koji prikazuju Ri Sol-ju u toj fazi života jer je činjenica da je pjevala drugima postala neprimjerena. Brojni mediji u Južnoj Koreji pisali su da je, prije braka s Kimom, Ri bila pjevačica.

Prva dama ove osiromašene države navodno je sklona luksuzu te je 2012. primijećena s Diorovom torbicom vrijednom više od 1000 funti (8150 kuna). Par se vjenčao 2009., no Ri je službeno predstavljena kao Kimova supruga tek 2012. Pretpostavlja se da par ima troje djece.

I supruga južnokorejskog predsjednika Moon Jae-ina Kim Jung-sook profesionalna je pjevačica, a prije udaje za sadašnjeg supruga pjevala je u Seulskome gradskom zboru.

S rastom političke važnosti supruga, Kim je, prateći ga na važnim događanjima, pokazala da je vrlo otvorena i vesela osoba, za razliku od Moona kojega često opisuju kao mirnu i blagu osobu.

Svoje pjevačke sposobnosti pokazala je nekoliko puta tijekom javnih događaja, a za prošlogodišnjeg posjeta Filipinima pjevala je uz Psyev Gangnam Style, za razliku od većine prisutnih prvih dama koje su mirno sjedile do svojih supruga.

Par se upoznao na Sveučilištu u Seulu gdje je Kim studirala klasično pjevanje, a Moon pravo. On je bio prodemokratski aktivist koji se tada aktivno protivio vojnom diktatorstvu.

Moon je kasnije ispripovijedao da ga je Kim u potpunosti osvojila dok se brinula o njemu nakon što je ostao bez svijesti tijekom prosvjeda na sveučilištu. Bila je uz njega i dok je odsluživao kaznu zatvora zbog aktivizma.

Zanimljivo je i da je Kim zaprosila Moona, što je rijetkost u konzervativnoj Južnoj Koreji. Braku su se protivili njezini roditelji nezadovoljni njegovim skromnim porijeklom. Moon je, naime, sin siromašnih sjevernokorejskih izbjeglica.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.