Kraj jedne ere: U Kataloniji se održava posljednja korida

POSLJEDNJA borba s bikovima u Kataloniji, tradicionalnog naziva "korida", održat će se danas u Barceloni pred rasprodanom arenom. Očekuje se da će oko 20.000 gledatelja doći u Monumental arenu kako bi posljednji put vidjeli koridu, prije nego na snagu stupi zabrana koju je prošle godine izglasao katalonski parlament. Nakon što je 180 tisuća ljudi potpisalo peticiju kojom traže zabranu borbi s bikovima, prije godinu dana odlučeno je da će se unatoč dugoj tradiciji korida zakonom zabraniti. Peticija je pokrenuta na inicijativu boraca za prava životinja koji tvrde da je korida okrutna i barbarska tradicija, no zagovornici koride tvrde da će tražiti poništenje zabrane na Vrhovnom sudu.

Zabrana stupa na snagu 1. siječnja 2012. ali današnja korida je posljednja ove sezone što znači da se njome označava kraj jedne ere. Pred brojne gledatelje izaći će najbolji i najslavniji matadori, a među njima će biti legendarni Jose Tomas. "Ovo je tako lijepa arena, s dugom tradicijom za matadore i ovo je nacionalna proslava", izjavio je matador Julian Lopez. Karte za posljednju koridu rasprodane su u rekordnom roku, a na crno se prodaju i za pet puta veću cijenu. Arena Monumental već dugo nije imala ovoliku publiku, jer je popularnost borbi s bikovima u Barceloni drastično pala posljednjih godina.

Korida je legalna u svim dijelovima Španjolske osim na Kanarskim otocima te uskoro u Kataloniji. Borci za prava životinja nadaju se da će izboriti zabranu u cijeloj zemlji, no to neće biti ni približno tako lako, jer je korida u nekim regijama i dalje vrlo popularna. "Dobili smo bitku, ali ne i rat. Nastavit ćemo borbu za prava životinja u Španjolskoj, Kataloniji i drugdje", izjavila je Helena Escoda iz organizacije "Prou" koja je predvodila prosvjede za zabranu koride.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.