Kraj jedne modne ere? Naomi, vrijeme ti je da se povučeš!

IZA SINONIMA Crna pantera krije se jedna od najpoznatijih, najkontroverznijih, najplaćenijih i ostalih naj naj naj epitet, manekenka koja je obilježila modnu scenu '90-ih godina. Riječ je naravno o nezamjenjivoj Naomi Campbell, djevojci s najelegantnijim hodom i najdužim nogama svih pisti. Kako joj se približava 39. rođendan sve je više pritiska na manekenku vezanih za službeni kraj njezine karijere.

Na pistama je već zavidne 22 godine

U naletu mladi i premladih novih mršavica Naomi nerijetko pada u drugi plan, odnosno modni dizajneri radije izabiru neke nove klinke kao zaštitna lica svojih milijunskih kampanji, dok je Naomi kao provjerena formula za okupljanje novinara na trivijalnu reviju. Kako se u manekenskim vodama održala više od 22 godine, Naomi je bez ustručavanja može nazvati institucijom uspjeha kojoj teži sve i jedna djevojka koja sanja o velebnoj karijeri top modela koja će si do 30. osigurati svoju budućnost.


Iako je prije nekoliko mjeseci najavljivala kako je već odabrala svoju nasljednicu, jedva punoljetnu Jourdan Dunn, što su svi zdušno prihvatili, Naomi je ipak oštro demantirala svoju izjavu jednostavno poručivši kako još uvijek nije došao kraj njezine vladavine i ere. "Jourdan Dunn nije Naomi Campbell", rekla je Naomi za magazin EW. "Nikada nisam rekla da se povlačim sa scene. Kada se odlučim povući, to će biti u tišini, jer ako se predomislite bit će vam teško vratiti se nazad. A ja jako volim svoj posao", poručila je manekenka uz čije se ime veže jednak broj skandala kao i naslovnica na kojim se pojavila. Povučena djevojčica kojoj je nagla slava lupila u glavu, ne želi se skrasiti makar se najavljivao njezin brak s ruskim multimilijarderom Vladislavom Doroninom.

Nastupila je u spotu Boba Marleya


 Posljednjih mjeseci medijima je bio zanimljiviji bolesno skup dijamantni prsten od kojeg se Naomi nije odvajala, a ne njezini modni nastupi. Karijera koja bi se lako mogla prenijeti i na filmske ekrane započela je u Londonu kada je Naomi rođena, slobodno možemo reći, davne 1970. godine. Prvi nastup imala je u spotu velikog kralja reggae, Boba Marleya. Tada kao 7-godišnjakinja nastupila je u spotu za reggae himnu "Is This Love". Već se tada znalo da se mala Naomi snalazi pred kamerama kao riba u vodi. U dobi od 15 godina snimila je prvu veliku i značajnu reklamnu kampanju i nakon toga nije prošla niti jedna modna revija bez Naomi. Iste godine modni se časopis Elle odvažio 15-godišnju Naomi smjestiti na naslovnu stranu. Tadašnjem uredniku govorili su da je to najluđi potez ikad, staviti maloljetnu crnkinju na prvu stranu, no već nekoliko mjeseci kasnije to se pokazalo kao pravi modni pogodak. Angažirali su ju i u Vogue i zasjela je i na njihovoj naslovnici kao prva crna manekenka koja je ikad krasila prvu stranicu njihovog magazina.


Od tada krasila je preko 500 naslovnica. U vrhuncu vlastite karijere uživala je sredinom '90. Tada su i ptice na granama znale tko je Naomi, no od tolike pažnje u kojoj je uživala ona je jednostavno "puknula". Početkom novog tisućljeća zaredale su se sudske optužnice od strane njezinih najbližih suradnika i kolega. "Poremećena" Naomi optuživana je da je vršila mobing nad svojim pomoćnicima, frizerima i šminkerima. Iako ne želi priznati da joj se bliži kraj, na Naomi je da se ponosno povuče i jednu modnu eru privede kraju te nekim drugim klinkama u nasljeđe ostavi modne piste.

S.C.
Foto: JLP

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.