Kreme za zaštitu od sunca oštećuju DNA?

SVAKE godine uoči ljeta stručnjaci i mediji panično upozoravaju na opasnosti od sunčanja i apeliraju na ljude da koriste kreme sa zaštitnim faktorom kad god stignu. Iako brojke pokazuju da se na kreme za sunčanje svake godine sve više troši, broj oboljelih od raka kože i dalje raste. Postavlja se pitanje je li razlog tome loša kvaliteta najnovijih krema.

Poput slobodnih radikala

Znanstvenici su otkrili da noviji proizvodi za sunčanje imaju kemikalije koje u kombinaciji sa suncem dovode do oštećenja DNA. Istraživači na University of California pretpostavljaju da kemijski filtri u popularnim kremama za sunčanje mogu potaknuti oštećenja poput onih koja nanose slobodni radikali te dovesti do raka kože. No, pretpostavljaju da do toga dolazi samo kad UV zrake dođu do kemikalija koje su se upile u kožu.

Pronađeni sastojci u urinu

Zabrinutost vlada i oko drugih sastojaka krema za sunčanje. Tako je jedna švedska studija pronašla popularni sastojak tih krema, benzophenone-3, u urinu osoba koje su nanosile prosječnu, preporučenu dozu 48 sati prije nužde. Jedan od stručnjaka na području zaštite od sunca, profesor Brian Diffey, tvrdi da su količine te kemikalije u urinu toliko male da ne mogu nanijeti nikakvu štetu organizmu.

Proizvodi za sunčanje nemaju smisla?

Unatoč tome, postavlja se pitanje je li trend korištenja nanotehnologije u proizvodima za sunčanje zaista dobar za nas. Postoje indicije da tvari u tako malom obliku ulaze u ljudske stanice radeći štetu. Neki stručnjaci preporučuju da se naprave nove, antioksidansne kreme, dok drugi pak tvrde kako je potpuno nepotrebno u ovako poremećenoj klimi nanositi proizvode za zaštitu od sunca.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.