Kritičari oduševljeni nastavkom Dine: "Apsolutno remek-djelo"

Foto: Press

Tri godine nakon prvog dijela filmskog spektakla Dina obožavatelji su dočekali i drugi dio filma redatelja Denisa Villeneuvea. U Londonu je, naime, održana svjetska premijera, kojoj su prisustvovale glavne zvijezde Timothée Chalamet i Zendaya, piše BBC.

Epski znanstveno-fantastični film, temeljen na romanu Dina autora Franka Herberta, okuplja impozantnu glumačku postavu. Osim Chalameta i Zendaye, u filmu se ponovno pojavljuju slavna holivudska imena poput Josha Brolina, Rebecce Ferguson, Stellana, Charlotte Rampling, Javiera Bardema, kao i ona novih likova koje utjelovljuju Austin Butler, Florence Pugh, Christopher Walken i Léa Seydoux. Prve dojmove brojni kritičari su podijelili na društvenim mrežama.

"Dina: Drugi dio je zadivljujuć i silno uzbudljiv film koji ostavlja bez daha. To je navala adrenalina u glavu i srce, film koji se uzdiže kroz spektakularne akcijske sekvence te pjeva u profinjenom, evokativnom miru", piše Courtney Howard (Fresh Fiction).

Dorian Parks (Geeks of Color) kaže: "Apsolutno me oduševila Dina: drugi dio, od početka do kraja! Oborio me svaki aspekt, od priče preko glume, vizuala do glazbe. Sve mi je djelovalo epski." Prema mišljenju Seana O‘Connella (CinemaBlend), "Dina: drugi dio je majstorski snimljeni film epskih razmjera. Denis Villeneuve ujedinjuje uzbudljivi razvoj lika s brojnim filmskim vizualima."

 

Hoće li se film svidjeti obožavateljima prvog dijela?

"Ako vam se svidio prvi dio, ne mogu ni zamisliti da vam se ovaj ne bi svidio", uvjeren je David Ehrlich (IndieWire). S njime se slaže i Mike Ryan (Uproxx), koji priznaje da je "u vezi prvog dijela imao podijeljeno mišljenje", no "Dina: drugi dio je fenomenalna. Jedan od najvećih znanstveno-fantastičnih filmova koje sam ikada vidio."

"Mene, koji sam u ovo ušao kao fan koji je pogledao prvi dio, ali nije zašao suviše duboko u tu knjigu, film je apsolutno pridobio. Sada želim sve što ima veze s Dinom", otkrio je Dorian Parks (Geeks of Color)

Dok Hoai-Tran Bui (Inverse) smatra: "Dina: drugi dio je trijumfalna. Još nevjerojatnija nego prvi dio, no intimnija." Sean O‘Connell (CinemaBlend) pak "blagu prednost daje jednostavnijoj Dini, a ne ovom složenijem poglavlju". Ipak, smatra da je film "izvanredno ostvarenje".

"Akcijske sekvence su epske i glasne", kaže Wendy Lee Szany (The Movie Couple), dodajući da se film "obavezno mora iskusiti u kinu". Brandona Davisa (ComicBook.com) oduševili su pak vizuali: "Neki od vizuala iz drugog dijela Dine toliko su me zapanjili da sam imao osjećaj da shvaćam kako su se ljudi osjećali nakon što su 1977. godine prvi put pogledali Star Wars. Na momente su jednostavno nevjerojatni."

Pohvale zvijezdama filma

Kritičari su se osvrnuli i na zvijezde filma Zendayu i Chalameta. "Kemija između Timothéeja i Zendaye je nenadmašna", tvrdi Dorian Parks (Geeks of Color). "Ne mogu se načuditi koliko je Timothée Chalamet talentiran", divi se glumcu Wendy Lee Szany (The Movie Couple", dok Hoai - Tran Bui (Inverse) smatra da je "Zendaya zvijezda".

Mnoge je osvojila i izvedba glumca Austina Butlera, kojemu je Elvis donio nominaciju za Oscara. "Izvedba Austina Butlera je uistinu transformativna", kaže Gregory Ellwood (The Playlist). Glumčevu interpretaciju dramatično je doživio i Mike Ryan (Uproxx): "Austin Butler kao Feyd u ovom je filmu poput demona. On doslovce kanalizira demona iz pakla."

Nekim kritičarima nije smetala ni duljina filma jer je, kaže Dorian Parks (Geeks of Color), "vrijeme proletjelo". "Moja jedina zamjerka je da bi film mogao biti i duži. Ne šalim se. Film traje dva sata i četrdeset minuta, a ja bih ga rado gledao i sat više", zaključuje Steve Weintraub (Collider).

Pročitajte više