Kritike Oscara: "Što žena treba učiniti da bi je prepoznali kao muškarca?"

Foto: Press

NOMINACIJE za Oscara 2024. napokon su vani. Oppenheimer prednjači s 13 nominacija, a slijede ga Poor Things s 11 nominacija. Ove godine ispisano je i nešto povijesti.

Lily Gladstone postala je prva Indijanka koja je nominirana za najbolju glumicu za Killers of the Flower Moon, Colman Domingo postao je drugi homoseksualac koji je nominiran za ulogu LGBTQ+ lika i prvi Afro-Latinoamerikanac koji je nominiran za najboljeg glumca u Rustinu.

Lily Gladstone u Killers of the Flower Moon

Također, prvi put ikad su tri od 10 nominiranih za najbolji film režirale žene. Međutim, baš kao i svake godine, nominacije nisu prošle bez klasičnih oskarovskih "ignoriranja". Nastavlja se trend kojim je mnogo žena izostavljeno u nekim ključnim kategorijama.

Colman Domingo u Rustinu

Da, njihovi su filmovi možda nominirani u nekim drugim kategorijama, ali bilo je specifičnih, često solo nominacija, gdje je bilo čudno vidjeti da nisu uključene. Ovo su neki od najvećih ovogodišnjih oskarovskih "snubova":

Greta Gerwig ostala bez nominacije za najbolju režiju za Barbie

Iako je Barbie jedini film koji je zaradio milijardu dolara, žena koja ga je režirala nije nagrađena nominacijom za režiju. Istina, Gerwig je nominirana za najbolji adaptirani scenarij s Noom Baumbachom. Iako je scenarij zabavan, ljudi se slažu da je režija poanta filma.

 

Mnogi se zbog ovog pitaju: Što to točno žena treba učiniti da bi je prepoznali kao muškarca?

Margot Robbie ostala bez nominacije za najbolju glumicu u Barbie

Ni njezina kolegica Margot Robbie, glumica koja je utjelovila Barbie, nije nominirana. Ovo je mnoge iznenadilo i zbog toga što je Ryan Gosling, koji je glumio Kena u filmu, nominiran za sporednog glumca. 

Margot Robbie u Barbie

"Malo je reći da sam razočaran što nisu nominirane u svojim kategorijama", poručio je glumac u izjavi. "Nema Kena bez Barbie, a nema filma o Barbie bez Grete Gerwig i Margot Robbie, koje su najzaslužnije za ovaj nevjerojatan film", dodao je.

Film Priscilla ostao bez ijedne nominacije

Priscilla nije dobila niti jednu nominaciju za Oscara 2024. Da, dobro ste pročitali.

 

Celine Song ostala bez nominacije za najbolju režiju i Greta Lee za najbolju glumicu u Past Lives

Past Lives krajem prošle godine rasplakao je ljude diljem svijeta. Celine Song nominirana je za najbolji originalni scenarij, ali njezinu režiju Akademija nije prepoznala, kao ni izvedbu Grete Lee koja je oduševila ljude.

 

Pročitajte više