KVIZ Da vas vidimo: Koliko dobro prepoznajete filmske klišeje?

Foto: Shutterstock

BILO DA ste pravi filmofili ili samo predviđate itekako očite filmske scene, ovaj članak i kviz su za vas. Filmski klišeji su događaji ili situacije koje uvijek iznova viđamo u filmovima. Znamo što od njih očekivati i kad, jer ih je lako prepoznati. I dok ih neki vole, drugima idu na živce.

Nećemo pretpostavljati koji ste vi od ova dva tipa, nego vas pozivamo da riješite ovaj zabavni kviz. Doznajte koliko dobro poznajete filmske klišeje:

Filmski klišeji postoje s razlogom. Gledatelji imaju određenu razinu očekivanja kada su u pitanju filmovi te klišeji pripadaju nepisanim formulama kojima tvorci sadržaja pribjegavaju kako bi u gledateljima ipak stvorili osjećaj "poznatog" dok prate sadržaj. Uslijed jakog utjecaja Hollywooda unutar posljednjeg stoljeća neki su se klišeji toliko ukorijenili u određene žanrove da se više i ne preispituju njihov izvor i razlog zašto se nalaze u sadržaju.

Naravno, neki ih pisci namjerno koriste za stvaranje humora ili kao način da čitatelju pokažu kakav je lik, ali se također mogu koristiti pretjerano ili neprikladno, što ih naposljetku čini lošim odabirom. 

Srećom, europske produkcije se sve više odmiču od onoga što se smatra konvencionalnom formulom pripovijedanja te unose svježinu u filmski svijet. Prvi hrvatski streaming servis Pickbox NOW u svojoj ponudi nudi odlične naslove, među kojima se ističu europske produkcije kao dio projekta Streaming Europe. Projekt je to koji okuplja četiri velike streaming kompanije i na Pickbox NOW donosi čak 26 nova europska filma koji su dosad bili prikazani većinom samo na europskim festivalima

Također, popis osvježavaju novim redateljskim imenima i kreativcima, a i ljubitelji dobrog kultnog sadržaja mogu pronaći nešto za sebe u šarolikoj lepezi odličnih naslova. Bilo da se radi o ekscentričnom Poirotu (Agatha Christie's Poirot) koji u 13 sezona otkriva zločinačke misterije ili svježem naslovu poput serije Dosje Ipcress (The Ipcress File), u kojemu se špijun Harry Palmer nalazi u središtu opasne tajne misije za vrijeme Hladnog rata.

Pod sumnjom (The Prime Suspect) otkriva zanimljiv svijet Jane Tennison, iznimno sposobne detektivke koja se želi dokazati u svijetu kojim vladaju muškarci. Inspektor Morse (Inspector Morse) je još jedan kultni lik koji je iznikao u romanima Colina Dextera. Uobražen je i arogantan, iznimno inteligentan usamljenik s kojim nikad nije jednostavno komunicirati. Rijetko uvažava ičije mišljenje, a bezbroj se puta dogodilo da privede i za zločin optuži pogrešnu osobu.

Izlaz (Exit) je norveška drama inspirirana pričama stvarnih ljudi. Serija prati četiri prijatelja, bogataša iz Osla, koji više ne pronalaze zadovoljstvo ni u čemu pa tu prazninu svakodnevno ispunjavaju hedonizmom i pomicanjem granica morala. Laži, prostitutke, droga i nasilje dio su svakodnevice o kojoj njihove obitelji ništa ne znaju. 

Pickbox NOW prvi je streaming servis u regiji koji se ističe drugačijim sadržajem i najpristupačnijom cijenom u odnosu na konkurenciju. Odskače upravo zahvaljujući odličnoj ponudi europske produkcije. Gledatelji mogu očekivati najbolje od britanskih, skandinavskih, španjolskih, francuskih te drugih filmova i serija europske produkcije, a u ponudi su i hvaljeni klasici.

Sadržaj donose Index i Pickbox NOW u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.