Ako nemate barem 8/10 točnih odgovora u ovom kvizu - seksist ste

Foto: Shutterstock

NEDAVNO smo pisali o balkanskim pjesmama koje romantiziraju nasilje nad ženama, kao i o situacije u kojima su čak i same žene mizogine prema drugim ženama ili sebi samima, a da toga često nisu ni svjesne. Mizoginija i seksizam su nažalost prisutni u svim područjima života.

Seksizam je svaki oblik izražavanja (čin, riječ, slika, gesta) koji se temelji na ideji da su neke osobe, najčešće žene, inferiorne zbog svojeg spola. Izaziva osjećaj bezvrijednosti, autocenzuru, promjene ponašanja i pogoršanje zdravlja, prema definiciji Human Rights Channela.

Jeste li seksist?

Pojedinačni slučajevi seksizma možda se čine bezazlenima, ali stvaraju ozračje zastrašivanja, straha i nesigurnosti. To ima za posljedicu prihvaćanje nasilja, uglavnom nad ženama i djevojčicama. Seksizam najčešće pogađa žene.

Može također pogađati muškarce i dječake kad se ne ponašaju u skladu sa stereotipnim rodnim ulogama. Pripremili smo vam stoga kviz u kojem lako možete provjeriti jeste li seksist i prepoznajete li seksističke oblike ponašanja. 

P.S. Slobodno nam javite rezultate u komentarima (ako se ne stidite).

Pročitajte više