Laibach: Bajagina priča je folklor srpskog humora i dementnog ribarskog pretjerivanja

Foto: EPA/Zorana Mandic/ATAImages/PIXSELL

Grupa Laibach reagirala je na izjavu Momčila Bajagića Bajage da se ovaj slovenski bend najprije odbio upoznati sa članovima Rammsteina, a da je onda dvije godine kasnije želio biti predgrupa njemačkom bendu. Članovi Laibacha tvrde kako ovo uopće nije istina te navode svoju stranu priče.

"S obzirom na to da je izjava Momčila Bajagića Bajage o Rammsteina postala viralna, možda je ipak higijenski da se o njoj oglasimo. S Bajagom, koji je inače simpatičan i respektabilan gospodin i relevantan popularni umjetnik, smo se sreli jednom u Beogradu u SKC -u.

Bilo je to bilo povodom našeg koncerta 1997. godine, kada je stavio svoje ime u obranu Laibacha, jer je naš nastup u srpskom glavnom gradu tada skoro bio zabranjen. No, priča, koju sada širi spada više u folklor klasičnog srpskog humora i dementnog ribarskog pretjerivanja", rekli su za Headliner.rs i dodali kako je istina samo to da su članovi Rammsteina na početku bili veliki fanovi Laibacha i da su kod Laibacha pronašli glazbenu i stilsku inspiraciju.

"Da bi se Laibach ikada nudio Rammsteinu kao predgrupa, to nikako ne drži. Laibach je otklonio i suradnju sa U2, koji su u početku 90-ih izrazili želju da nastupimo kao njihova predgrupa na stadionskoj turneji. Takvih poziva od velikih grupa bilo je još nekoliko. Mi smo se s momcima iz grupe Rammstein inače nekoliko puta i susreli, ali to su bili uglavnom uljudni sastanci, jer su nas oni htjeli upoznati", kazali su i dodali da su članovi Rammsteina redovno dolazili na njihove koncerte u Berlinu.

"U Sloveniji je Rammstein nastupio samo dva puta - u veljači 2005. i u travnju 2013. Spisak svih njihovih i naših nastupa i još mnogo toga može se provjetiti na internetu, kao i podatak da li je Murska Sobota 'tamo negdje' na granici Austrije i Italije", zaključili su.

"Rammstein ih je otkačio"

Podsjetimo, Bajaga se nedavno u podcastu Agelast Galeba Nikačevića prisjetio festivala na kojem su svirali on i Rammstein.

"Ja sam svirao s Laibachom, s Rammsteinom prije jedno 30 godina na nekom festivalu u Sloveniji, kada su oni bili totalno nepoznati. I oni su bili kao 'eno neki luđaci iz Njemačke, idu s tri kombija'. U jednom se voze, u drugom je oprema, a u trećem su ronilačka odijela i one sprave za bacanje vatre. I svi smo bili u fazonu - šta im je?" ispričao je.

"A njima su Laibach bili idoli i tu se dogodi jedna nezgodna stvar po Laibach. Oni su tražili od organizatora da upoznaju Laibach. I ovi kažu kao: 'Ko je Rammstein?' I uglavnom, otkače ih. I poslije jedno dvije godine Laibach ono radi ovdje, ali Rammstein pravi veliku turneju po Europi, već su razbili maksimalno, i onda ovi iz Laibacha pitaju bi li mogli biti predgrupa. I ovi kažu: 'Naravno da ne'", dodao je.

"Pitao sam - što će im tri kombija?"

Dotaknuo se Bajaga iskustva s Rammsteinom i u razgovoru s Brankom Rosićem u Velikim pričama.

"Svirali smo na jednom festivalu u Sloveniji, mislim Murska Sobota, i to je dva dana trajalo. Jednog dana su Slovenci svirali, drugi dan mađarski Kiss Tribute Band i došli su neki Nijemci s tri kombija. Pitam organizatoricu: 'Što će im tri kombija?', a ona kaže: 'U jednom se voze, u drugom je oprema, a u trećem su ronilačka odijela i benzin.' Kaže mi: 'Oni bljuju vatru'", prisjetio se Bajaga svog prvog susreta s Rammsteinom u podcastu Agelast.

"Sjećam se, ta ronilačka odijela nisu bila obična nego su to bili skafanderi. Stvarno nije bilo foliraže. Znam da je ovaj pjevač cimnuo benzin iz flajke i izbacio vatru. To nije baš naivno i možeš vrlo lako da se zezneš, da ti se vrati, ali on to već godinama radi i čini se da nije čak ni bradu oprljio. Evo, sad donose 10 tona benzina, ali to nije benzin ovaj što je za automobile nego je taj neki filmski. Gori i sve, ali nije otrovan. Ne bi donosili benzin, pošto ga i mi ovdje imamo, ali ovaj je neki specijalan koga ovdje vjerojatno nema", nastavio je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.