Lebdeća daska iz budućnosti je stigla, no ima 2 velike mane

Screenshot: Youtube

PROŠLE godine svi smo se zabavljali prisjećanjem kako je filmski hit "Povratak u budućnost" predvidio 2015. godinu. Iako većine novotarija i maštovitih futurističkih gadgeta ipak u stvarnosti nema, počeli su se pojavljivati pokušaji lebdeće daske ili hoverboarda, vjerojatno najslavnijeg izuma koji su tvorci filma zamislili.

Glavna mana različitih hoverboardova koji su se pojavili je očita – oni zapravo ne lebde. Većina je koristila neku varijaciju magnetne tehnologije uz čiju su se pomoć mogli otisnuti od zemlje, ali samo u strogo kontroliranim uvjetima. No, čini se da postoje dobre šanse da uskoro dobijemo pravu lebdeću dasku.

Tvrtka Arca Space Corporation razvila je hoverboard koji može lebdjeti iznad svake površine zahvaljujući moćnim "fenovima" koji proizvode vrući zrak. Nazivaju je izumom koji će iz korijena promijeniti prijevoz, revolucijom usporedivom s izumom bicikla, automobila ili aviona. Ono što se može ispriječiti ArcaBoardu, kako se uređaj naziva, u osvajanju svijeta dvije su prilično velike zamjerke.

Jedna od njih je cijena koja doseže vrtoglavih 20 tisuća dolara. Druga je možda još značajnija – na jednom punjenju baterije ne biste došli niti do trgovine u kvartu. Kapacitet baterije je trenutno samo 6 minuta lebdenja. Dasku nije baš lako ni nositi zahvaljujući njenoj težini od 80-ak kilograma.

Unatoč postojećim problemima, teško je ne biti uzbuđen ovom inovacijom koja bi mogla maštanje o lebdećem prijevozu konačno pretvoriti u stvarnost.

Pročitajte više