Leonard Cohen: Prezirao je uspjeh, a otišao je kao jedan od najvećih

Foto: Press

ZNALI smo to još prije par mjeseci, ali 2016. je još jednom nepotrebno potvrdila status jedne od najgorih godina za glazbenu scenu koja je u posljednjih jedanaest mjeseci izgubila zastrašujuć broj neupitnih veličina.

O utjecaju Leonarda Cohena teško je napisati bilo što, a da već tisuću puta nije napisano. Nick Cave u čijem se radu oduvijek osjećala snažna Cohenovska vibra, napisao je: "Mnogima od nas Leonard Cohen bio je najveći tekstopisac svih vremena. Potpuno jedinstven i bez obzira koliko se trudili, nije ga bilo moguće imitirati".

Prezirao je uspjeh

No, to ionako nije bilo bitno za čovjeka koji je od samih početaka karijere prezirao uspjeh, a to se može primijetiti i u načinu na koji su se fanovi od njega oprostili. Facebook nije prepun RIP-ova i pjesama kao u slučaju drugih velikih zvijezda, ali to ni u kojem slučaju ne umanjuje njegov značaj već samo govori o tipu slave koji je uživao. 

Počeo je kao pjesnik i romanopisac, ali ostvario se kroz glazbu i to u vremenu kada je konkurencija za kantautore bila nemilosrdna. Utjecajan i cijenjen u istoj mjeri kao i Bob Dylan, ali s jednom velikom razlikom - među njegove se fanove ubrajao i sam Dylan.

500 tona viskija, milijun cigareta i 10 tisuća samotnih noći

S jednakim je žarom pisao o religiji, ljubavi, seksu i politici, a usprkos duboko osobnim temama, brojni glazbenici stvarali su karijere obradama njegovih pjesama, Međutim, rijetki su uspijevali približiti se izvorniku koji je svojim dubokim i prodornim glasom (koji je, rekao je jednom prilikom, rezultat "500 tona viskija i milijuna cigareta") te gotovo recitatorskim pristupom stvorio jedinstveni izričaj.

Međutim, pogrešno je doživljavati ga isključivo kao mračnjaka jer ironija i šale na vlastiti račun često su se znale ušuljati su njegove tekstove. Bio je na glasu kao ženskar, a prije desetak godina u jednom je intervjuu izjavio: "Bije me taj glas, a kao što sam napisao u jednoj od svojih pjesama, to me gorko nasmijalo tijekom 10 tisuća noći koje sam proveo sam".

Ispočetka se opirao nastupima uživo, a često se oslanjao na alkohol i droge kako bi nadjačao tremu. No, to se kasnije promijenilo, ali ono što je ostalo nepromijenjeno jest da je Cohen unatoč formatu bio vječni pjesnik. Njegove pjesme, bile one na papiru ili praćene glazbom, oduvijek su predstavljale izazov kritičarima koji nisu mogli proniknuti njegovu tajnu.

Tajna je vjerojatno skrivena u načinu na koji je pristupao pisanju. Dovršavao je čak i pjesme koje bi kasnije odbacio, a malo tko dokazuje da je umjetnost posao kao Cohen koji je pet godina polirao nezaboravnu "Hallelujah" s albuma "Various Positions".

Povratak i odlazak

Iscrpne turneje tijekom sedamdesetih i aktivne osamdesete ostavile su trag na depresijama sklonom Cohenu koji se sredinom devedesetih zaredio, postao budistički svećenik i uzeo ime Jikan (tišina). Obavljanje svakodnevnih poslova pomoglo mu je da se lakše nosi s epizodama depresije, ali umjetnost je ipak bila jača pa 2001. prekida glazbeno zatišje i vraća se na scenu.

S povratkom na scenu započeo je i vjerojatno koncertno najaktivniji dio njegove karijere, ali nije se radilo o pukoj želji za dokazivanjem. Ovog puta radilo se o opstanku. Naime, 2005. Cohenova kći Lorca počela je sumnjati da dugogodišnja menadžerica njezina oca, Kelley Lynch, izvlači novac s njegova računa.

Pokazalo se da su sumnje točne i Lynch je zaista izvukla preko pet milijuna dolara. Jedino rješenje? Nova turneja. Ovog puta trajala je od 2008. do 2013., a u 387 koncerata koje je u tom periodu izveo, jedna od stanica bila je i Hrvatska.

Nakon toga je ponovno nestao, a vraća se tek u listopadu 2016. kad izlazi njegov 14. album "You Want It Darker". Mnogi su već tada znali da je Cohenovo zdravlje ozbiljno narušeno, a i sam je za New Yorker izjavio: "Spreman sam umrijeti. Nadam se da neće biti pre neudobno. To je to što se mene tiče".

Kasnije izjavio da je malo pretjerao: "Uvijek sam bio sklon samodramatizaciji. Namjeravam živjeti vječno".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.