Letu štuke: Pop pjevači su upropastili dekadenciju, danas je ona rockerima ispod časti

POVODOM koncerta kojega će Letu štuke održati 22. svibnja u zagrebačkoj Tvornici, razgovarali smo s dvojicom glavnih pokretačkih snaga sarajevskog benda, Dinom Šaranom i Đanijem Pervanom. Podsjetili su nas na vrijeme nastanka benda daleke 1986., otkrili nam što su radili tijekom pauze od Štuka, prokomentirali trenutno stanje na estradi, osvrnuli se na društveni konzumerizam te fenomen i kulturu reality televizije, pričali o snovima, dekadenciji i skandalima.

Prve Štuke su dijete Novog vala, a druge pariškog iskustva i sviranja po kafanama 

Grupa Letu štuke okupila se u Sarajevu davne 1986. Nakon prvih snimljenih pjesama nastalih pod utjecajem sarajevskog novog vala i punka, grupa se razišla, a njezini su se članovi raselili na sve strane svijeta.

Dino Šaran neko je vrijeme boravio u Zagrebu, svirao te pisao tekstove za mnoge estradnjake, da bi se vratio u Sarajevo i počeo razmišljati o ponovnom okupljanju benda. Uz podršku jednog od prvih članova Štuka, Đanija Pervana, koji je za vrijeme "pauze" od rada bendu svirao u Parizu i postao članom slavnog Rundekova Cargo Orkestra, 2005. godine ponovno se okupljaju Štuke. Ipak, s obzirom na dotad stečeno iskustvo, protekle godine i sazrijevanje te nove pjesme i novi zvuk, bilo je jasno kako je od starih Štuka ostalo samo ime.

Album prvijenac osvojio je kritiku i publiku, a ništa lošije nisu dočekani i "Proteini i ugljikohidrati"

Iste godine Letu štuke potpisuju ugovor s izdavačkom kućom Menart i snimaju istoimeni album prvijenac. Kreću sa svirkama diljem BiH i Hrvatske, njihov album odlično je prihvaćen i od strane publike i kritike, a kao logičan nastavak pojavljuje se i sljedeći album, "Proteini i ugljikohidrati", objavljen 2008. godine. Na njemu Štuke sviraju u posljednjem sastavu kojeg čine Dino Šaran (vokal, gitara), Đani Pervan (bubnjevi, udaraljke), Dejan Ostojić (bas), Dino Vatrenjak (gitara) i Slobodan Ćosić (klavijature) i u kojemu ćete ih gledati i slušati 22. svibnja u zagrebačkoj Tvornici. Ako vam je pak Zagreb predaleko, Štuke možete poslušati u riječkom klubu Gruw gdje će dečki održati koncert tjedan dana kasnije, 28. svibnja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.