Lotus Exige Scura

BRITANSKI Lotus je jedan od rijetkih ne-japanskih sportskih proizvođača koji nastupai na tokijskom auto salonu gdje premijerno predstavlja posebnu izvedbu modela Exige.

Riječ je o ediciji Exigea koja zahvaljujući posebnoj mat crnoj boji karoserije te crno uređenom interijeru nosi naziv Scura (tal. scuro - mračno). Ovaj model kombinira egzotične materijale s 1,8-litrenim kompresorskim Toyotinim motorom snage 260 KS.

Ne zvuči strašno, bar dok svemu ne dodamo kako Scura teži svega 925 kg (velik dio karoserije napravljen je od karbonskih vlakana), odnosno 10 kg manje od standardnog modela. Tih deset kilograma je skinuto uz dodatnu uporabu spomenutih kompozita na sjedalima, središnjoj konzoli te aerodinamičnim elementima.

Scura ubrzava od 0 do 100 km/h za svega 4,1 sekundi i dostiže najveću brzinu od 245 km/h. Kako bi se unaprijedile vozne karakteristike automobila tu su i prilagodljivi sustav kontrole proklizavanja, podesivi ovjes te unaprijeđena aerodinamika, posebice downforce i sl.

Exige Scura će biti proizveden u svega 35 primjeraka i za svaki će biti potrebno izdvojiti oko 50.000 Eura. Knjiga narudžbi je već otvorena.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.