Lupinizam stiže u Split, evo što Dalmatincima priprema Lupino

Foto: Stephan Lupino

STEPHAN LUPINO priprema veliku splitsku izložbu u hotelu Ambasador. Izložba će biti otvorena 3. studenog u 19 sati, a u sklopu nje bit će predstavljena djela iz kolekcije Lupinizam by Stephan Lupino.

Umjetnik ovu izložbu priprema već mjesecima, a uzbuđenje zbog predstavljanja Splićanima svojih djela i fotografija ne skriva. Izloženi će biti Lupinovi kipovi, ali i njegove slike i fotografije nastale u vremenu kada je vladao njujorškim noćnim životom.

"Lupinizam by Stephan Lupino predstavlja životni vijek posvećen umjetnikovoj neoekspresionističkoj umjetnosti, izraženoj kroz različite medije. Lupinov rad je strastven i energičan, vođen njegovom željom da uhvati nijanse slučajne, prolazne prisutnosti čovječanstva na zemlji i njegovom osobnom borbom da pomiri svoja duhovna uvjerenja", opis je umjetničkog pravca koji je utemeljio upravo Lupino.

Donirao djelo u Sisku

A dok priprema dalmatinsku izložbu, Lupino je aktivan i u drugim županijama. Nedavno je županu Sisačko-moslavačke županije Ivanu Celjaku predao poklon kao počast za poginule veterane s tog područja. Riječ je o drvenom križu koji je napravljen od 120 godina starog brijesta s područja Sisačko-moslavačke županije. Drvo je oblikovano u Strukovnoj školi Sisak s učenicima gdje Lupino drži radionice, a strukutrirano, patinirano i finiširano u Lupinovom ateljeu.

"Djelo će biti izloženo u dvorani Kulturno-povijesnog centra uz imena svih poginulih veterana. Tamo je ispred centra već i postavljena moja skulptura Sisačka majka hraniteljica", objašnjava Lupino. Nakon ceremonije je sa županom Celjakom razgovarao o planovima za novu predblagdansku humanitarnu izložbu u toj županiji.

Inače, Lupino je u Sisku već u nekoliko navrata djelovao humanitarno. 2021. godine otvorio je izložbu za pomoć djeci pogođenoj potresom.

Umjetnik priprema i nove suradnje s japanskim dizajnerom Kohshinom Satohaom koji ga je nedavno posjetio u Zagrebu, a za Lupina, kaže nam varaždinski umjetnik, priprema i svoje nove kreacije.

Pročitajte više