Mads Mikkelsen protiv metodske glume: To je sranje, pretenciozno je

Foto: Press

O METODSKOJ glumi američki i dio britanskih glumaca prečesto pričaju u intervjuima. Od Benedicta Cumberbatcha u The Power of the Dog, do Lady Gage i Jareda Leta u House of Gucci, ali Madsa Mikkelsena te priče nisu posebno oduševile.

U razgovoru za GQ UK Mikkelsen je izjavio da je sve to "sranje", nazvavši taj pristup "pretencioznim". Metodska gluma je tehnika koju glumci koriste kako bi se potpuno emocionalno identificirali s ljudima i likovima koje će glumiti. Glumac "postaje" lik i duže vrijeme ostaje u ulozi lika kojeg glumi pa čak i izvan seta.

Inače, Mikkelsen je za svoje uloge učio brojne nove vještine, strane jezike, jahanje ili mačevanje, ali nikada nije koristio metodsku glumu.

"To je sranje. Pripremu možete dovesti do stupnja ludila. I što ako je film sranje, što ste postigli? Trebam li biti impresioniran time da nikada niste izlazili iz uloge? Trebali ste izaći iz uloge odmah na početku. Kako se pripremate za ulogu serijskog ubojice? Provest ćete dvije godine pripremajući se za to?" rekao je glumac.

"To nema veze s kvalitetom glume"

Optužio je medije da izjednačuju besmislice povezane s metodskom glumom s pravim glumačkim umijećem: "Mediji to doživljavaju kao: 'Moj bože, doživio je to tako ozbiljno, sigurno je fantastičan, dajmo mu nagradu.' I svi to spominju, znaju za to i onda to postane neka velika priča."

I dok su ovaj pristup proslavile glumačke legende kao što su Robert De Niro i Daniel Day-Lewis, Mikkelsen naglašava da to nema veze s kvalitetom njihove glume i da bi rado surađivao s njima: "Uživao bih glumiti s njim, baviti se likovima koje glumimo. Daniel Day-Lewis odličan je glumac, ali metodska gluma nema nikakve veze s tim."

Pročitajte više