Malo su se preselili: Na Borneu pronađena "izumrla" vrsta majmuna

ZNANSTVENICI koji su istraživali leoparde s područja sjeveroistočnog Bornea nemalo su se iznenadili kad su na istraživačkim snimkama uočili vrstu sivog majmunčića za koju se smatralo da je izumrla - Millerovog sijedog langura. Prašuma Wehea u kojoj su uočeni udaljena je oko 150 km zapadno od njihova originalnog teritorija.

Slatki majmuni otkriveni su krajem 70-ih godina prošlog stoljeća u najistočnijim nacionalnim šumama Bornea. Već krajem 90-ih ostalo im je samo 5% staništa, a ostatak je uništila sječa drveća, poljoprivredno zadiranje, ugljeno rudarstvo i vatra. Od prošle godine smatrali su ih izumrlima, jer nikome nije palo na pamet da su se vješti majmunčići preselili zapadnije.

"Lokalci koji žive tamo znali su za langure, ali nisu znali koliko su rijetki. Kad smo ih ugledali, bili smo šokirani", izjavio je jedan od istraživača Brent Loken, koji je i jedan od autora članaka u kojemu su otkrili postojanje "izumrlog" majmuna. Ovo otkriće dolazi u najboljem trenutku jer indonezijska vlada raspravlja hoće li područje prašume staviti pod posebnu državnu skrb ili ne.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.