Manson je mrtav, ali što se dogodilo s njegovim sljedbenicima?

Foto: Press/Wikipeadia/CieloDrive

CHARLES MANSON, osuđeni ubojica i vođa kulta, preminuo je u nedjelju u 84. godini, a svijet će ga pamtiti po jezivim ubojstvima koje je orkestrirao i tijekom kojih je ubijeno sedmero ljudi.

Međutim, dok je pažnja javnosti bila usmjerena isključivo na karizmatičnog luđaka, oni koji su zločine zapravo počinili njegovi su sljedbenici, gomila otpadnika koji su se nazivali "obitelj Manson".

Njegova nam je sudbina dobro poznata, no što se dogodilo s ljudima koji su ga slijedili?

Charles "Tex" Watson (71)

Nazivali su ga Mansonovom "desnom rukom". Devetog kolovoza 1969., on i tri članice kulta upali su u dom glumice Sharon Tate i ubili nju i još četiri posjetitelja koji su se u tom trenutku nalazili u kući. Sljedeće noći ubili su par Lena i Rosemary LaBiancu nakon što su upali u njihov dom u Los Angelesu.

Watson se nalazi u zatvoru u Kaliforniji, a vlasti mu neprestano odbijaju novo saslušanje za uvjetnu kaznu. Baš kao i drugi članovi obitelji Manson i Watson se okrenuo Bogu, preobratio na kršćanstvo i 1981. postao svećenik.

Susan Atkins

Susan je sudjelovala u nekoliko ubojstava, uključujući i ono u domu Sharon Tate i upravo je ona na zidu kuće krvlju napisala riječ "svinja". Susan je umrla u zatvoru 2009. u 62. godini od raka mozga. Iako se pokušala izvući na uvjetnu, pozivajući se na svoju bolest, želja joj nije uslišana.

Patricia Krenwinkel (69)

Također je sudjelovala u ubojstvima Tate i para LaBianca, a postala je i rekorderka jer je žena s najduljim zatvorskim stažem u Kaliforniji. U lipnju ove godine odbijen joj je zahtjev za saslušanje kako bi vlasti ispitale njezine tvrdnje da ju je zlostavljao Manson ili neki drugi član "obitelji".

Leslie Van Houten (68)

Trenutačno služi doživotnu kaznu zbog ubojstva para LaBianca. Prošle godine, kalifornijski guverner Jerry Brown odbio je prijedlog odbora da je se pusti na slobodu, a svoju je odluku obrazložio rekavši da Van Houten i dalje predstavlja "opasnost za društvo". U rujnu joj je odbor odobrio uvjetnu slobodu, ali mora proći period od 150 dana u kojem će se pratiti njezino ponašanje i na kraju će ponovno Brown biti taj koji će odlučivati o njezinoj sudbini.

Bruce Davis (75)

Osuđen na doživotnu kaznu zbog ubojstva učitelja glazbenog Garyja Hinmana i kaskadera Donalda "Shortyja" Shea. Guverner Brown ponovno je bio taj koji je uporno odbijao prijedloge da se Davisa pusti na slobodu.

Robert (Bobby) Beusoleil (70)

Odslužuje doživotnu kaznu za ubojstvo Hinmana, a odbor je prošle godine odbio njegovu molbu za puštanje na slobodu. Sljedeće saslušanje zakazano je za 2019.

Lynette "Squeaky" Fromme (69)

Bila je članica ''obitelji Manson'' i bila je prisutna na suđenju Mansonu. Tijekom 1975. pripadnici tajne službe uspjeli su je spriječiti u pokušaju da izvrši atentat na predsjednika Geralda Forda. Osuđena je za pokušaj atentata i služila je doživotnu kaznu. No 2009. puštena je na slobodu nakon 34 godine zatvora i trenutačno živi u New Yorku.

Linda Kasabian (68)

Iako nije izravno sudjelovala u ubojstvima, razvozila je ostale članove "obitelji" do mjesta gdje su ubojstva počinjena. Iako je optužena za sudjelovanje u zločinima, dobila je imunitet kao svjedokinja tužiteljstva. Nakon kraja suđenja, Linda se povukla u New Hampshire kako bi izbjegla medije i javnost koji su je, najblaže rečeno, smatrali kontroverznom. 1996. uhićena je zajedno sa svojom kćeri zbog posjedovanja oružja i droge. Kći je provela godinu u zatvoru, a Linda je izbjegla kaznu i pristala na liječenje od droge. Posljednji intervju dala je 2009. i tada je rekla da je "na putu izlječenja".

Mary Brunner (73)

Bila je prva članica ''obitelji Manson'', ali nije sudjelovala u ubojstvima nego im je samo svjedočila (iako neki smatraju da je njezina uloga bila značajnija). Budući da je bila svjedokinja dobila je imunitet. Kasnije je uhićena zbog krađe kreditnih kartica i oružane pljačke, a pomilovana je 1977. nakon čega joj se gubi svaki trag.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.