Slavna glumica u horor filmovima: Oscari taj žanr ne shvaćaju ozbiljno

Screenshot: Youtube

GLUMICA Mia Goth tvrdi da je "promjena neophodna" kada je riječ o boljem prihvaćanju horor filmova na dodjeli Oscara.

Engleska glumica, poznata po ulogama u hororima Suspiria, Pearl i X, te nadolazećem znanstveno-fantastičnom hororu Infinity Pool koji se snimao i u Hrvatskoj, kritizirala je filmove koje je Akademija prepoznala netom nakon objave popisa nominiranih za ovogodišnje Oscare. Među kandidatima za najbolji film su glazbeni biografski film Elvis, avanturistički/znanstveno-fantastični film Everything Everywhere All At Once, drama Stevena Spielberga The Fabelmans i akcijski film Top Gun: Maverick.

 

Nominirani nude malo žanrovske raznolikosti, a nitko od njih ne spada u žanr horora. Goth se osvrnula na nedostatak nominacija za horor filmove, posebno u izvedbenim kategorijama, u razgovoru za IndieWire na filmskom festivalu Sundance i izrazila uvjerenje da je slavna nagrada "veoma politična".

"Mislim da je vrlo političan i da se ne temelji u potpunosti na kvaliteti projekta per se. Mislim da se tu puno toga događa, puno je onih koji odlučuju kada su u pitanju nominacije i kategorije koje se priznaju. Možda ni to ne bih trebala reći, ali mislim da je to istina. Mislim da puno ljudi to zna. Ne znam zašto", rekla je Goth o nedostatku žanrovske raznolikosti.

Akademija je i ranije kritizirana zbog izostanka horora

Glumica smatra da je "promjena nužna" i dodaje: "Do promjene bi trebalo doći, stvarno. Kad bi htjeli uključiti širu javnost, mislim da bi to stvarno bilo korisno."

Ljubitelji žanra već su kritizirali odluku da se određeni horor filmovi izostave iz nominacija za Oscara, poput izostanka nominacije za jezivu izvedbu Toni Collette u Hereditaryju, koja joj je donijela nominaciju na Critics Choice Awards. Obožavatelji su također bili šokirani izostankom prošlogodišnjeg znanstveno-fantastičnog horora Nope, redatelja Jordana Peelea, među nominiranima, a mnogi su na Twitteru iskazali svoje frustracije.

"Znam da sam trebao prihvatiti činjenicu da Nope neće dobiti nijednu nominaciju za Oscara ove godine, ali mislim da se svi mogu složiti da je zaslužio mnogo više", napisao je jedan korisnik, a drugi je dodao: "Top Gun je dobio nominaciju za Oscara za najbolji film, ali Nope nije dobio nijednu? Bones and All? Mia Goth? Još jedna godina Oscara kad se pretvaraju da žanr horora ne postoji."